Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Predikant polisanmäld för olaga hot

Polisen har inlett en förundersökning om olaga hot mot förkunnaren och medieprofilen Tommy Dahlman. Detta sedan han i ett inspelat telefonsamtal talat om att ge ”spö” och ”knäcka ryggraden” på en person – uttryck som han i efterhand beskriver som metaforiska.

Nyheter · Publicerad 15:12, 20 aug 2021

Tommy Dahlman säger att han i sin tur polisanmält mannen i fråga som i liten skala reser som predikant, motanmälan gäller att denne spelat in samtalet och lagt ut delar av det på Facebook.

Tommy Dahlman är ansvarig för media och tv i organisationen Divine Favour Mission, DFM, som stöttade personen ekonomiskt som evangelist under en kortare period tidigare i år. Den konflikt som sedan bröt ut förefaller ha eskalerat under sommaren.

Världen idag har tagit del av den närmare 30 minuter långa ljudfil som ligger till grund för mannens polisanmälan, vilken upprättades den 25 juli.

Här hörs en person som kallas Tommy.

I samtalet säger Tommy bland annat:

”Om jag hade varit på topp i den här organisationen så hade jag sett till att du ordentligt hade fått spö. Men nu är inte jag det.”

Innan dess har den person han samtalar med ställt frågan:

”Ska jag vara rädd för dig, Tommy?”, vilket gav svaret:

”Ja, det tycker jag att du ska vara.”

I samtalet benämns organisationen Divine Favour Mission med initialerna DFM.

I inspelningen frågar mannen:

”Ger man spö i den organisationen?”

På detta svarar Tommy:

”Ja, du skulle få en riktig omgång.”

Tommy säger tre gånger i samtalet att han ska ”knäcka ryggraden” på den han talar med.

”Jag kommer att knäcka dig, jag kommer knäcka ryggraden, när som helst. Men du vågar aldrig gå i klinch”, säger han bland annat.

Stora delar av samtalet handlar enligt ljudfilen om att Tommy vill få personen att lämna ut sitt mobilnummer. Tommy säger också till honom att denne sår ”splittring och söndring” och att han ska hålla sig ”borta från alla människor som har med DFM att göra”.

Till Världen idag säger Tommy Dahlman att han bad personen om ursäkt efter samtalet i fråga, och att han upplevde att de två försonats.

– Jag har bett om ursäkt för att han uppfattat mig hotfull och kränkande. Därefter gör man så här, man hänger ut människor offentligt, man går till media. Det är den världen vi får leva i, säger han.

Flera gånger i samtalet med Världen idag säger Tommy Dahlman att han ska ”knäcka ryggraden” på ”förtal, falskhet och förljugenhet”.

– Sen, om man vill ta det bokstavligen eller inte – metaforiskt har det alltid varit, och det får världen stå ut med, säger han om uttryckssättet.

I sin polisanmälan anklagar Dahlman predikanten för att ha förtalat DFM, olovligt ha spridit bilder av enskilda personer och för att ha gått ut offentligt med en inspelning av deras privata samtal.

Världen idag har varit i kontakt med den person som gjort polisanmälan och han tillbakavisar anklagelserna från Dahlman.

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10