Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Predikant polisanmäld för olaga hot

Polisen har inlett en förundersökning om olaga hot mot förkunnaren och medieprofilen Tommy Dahlman. Detta sedan han i ett inspelat telefonsamtal talat om att ge ”spö” och ”knäcka ryggraden” på en person – uttryck som han i efterhand beskriver som metaforiska.

Nyheter · Publicerad 15:12, 20 aug 2021

Tommy Dahlman säger att han i sin tur polisanmält mannen i fråga som i liten skala reser som predikant, motanmälan gäller att denne spelat in samtalet och lagt ut delar av det på Facebook.

Tommy Dahlman är ansvarig för media och tv i organisationen Divine Favour Mission, DFM, som stöttade personen ekonomiskt som evangelist under en kortare period tidigare i år. Den konflikt som sedan bröt ut förefaller ha eskalerat under sommaren.

Världen idag har tagit del av den närmare 30 minuter långa ljudfil som ligger till grund för mannens polisanmälan, vilken upprättades den 25 juli.

Här hörs en person som kallas Tommy.

I samtalet säger Tommy bland annat:

”Om jag hade varit på topp i den här organisationen så hade jag sett till att du ordentligt hade fått spö. Men nu är inte jag det.”

Innan dess har den person han samtalar med ställt frågan:

”Ska jag vara rädd för dig, Tommy?”, vilket gav svaret:

”Ja, det tycker jag att du ska vara.”

I samtalet benämns organisationen Divine Favour Mission med initialerna DFM.

I inspelningen frågar mannen:

”Ger man spö i den organisationen?”

På detta svarar Tommy:

”Ja, du skulle få en riktig omgång.”

Tommy säger tre gånger i samtalet att han ska ”knäcka ryggraden” på den han talar med.

”Jag kommer att knäcka dig, jag kommer knäcka ryggraden, när som helst. Men du vågar aldrig gå i klinch”, säger han bland annat.

Stora delar av samtalet handlar enligt ljudfilen om att Tommy vill få personen att lämna ut sitt mobilnummer. Tommy säger också till honom att denne sår ”splittring och söndring” och att han ska hålla sig ”borta från alla människor som har med DFM att göra”.

Till Världen idag säger Tommy Dahlman att han bad personen om ursäkt efter samtalet i fråga, och att han upplevde att de två försonats.

– Jag har bett om ursäkt för att han uppfattat mig hotfull och kränkande. Därefter gör man så här, man hänger ut människor offentligt, man går till media. Det är den världen vi får leva i, säger han.

Flera gånger i samtalet med Världen idag säger Tommy Dahlman att han ska ”knäcka ryggraden” på ”förtal, falskhet och förljugenhet”.

– Sen, om man vill ta det bokstavligen eller inte – metaforiskt har det alltid varit, och det får världen stå ut med, säger han om uttryckssättet.

I sin polisanmälan anklagar Dahlman predikanten för att ha förtalat DFM, olovligt ha spridit bilder av enskilda personer och för att ha gått ut offentligt med en inspelning av deras privata samtal.

Världen idag har varit i kontakt med den person som gjort polisanmälan och han tillbakavisar anklagelserna från Dahlman.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier