Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

”Pratkassor” ska minska ensamheten i Nederländerna

Långsamma kassor där kunderna får gott om tid att prata med kassapersonalen och andra i kön. Det ska den nederländska butikskedjan Jumbo nu införa i 200 butiker i landet för att motverka ensamhet bland äldre.

Nyheter · Publicerad 09:00, 22 jan 2023

Kan speciella kassor i livsmedelsbutiker bidra till att motverka ensamhet? Det tror den nederländska butikskedjan Jumbo, som infört vad de på nederländska kallar kletskassa, ungefär ”pratkassor” på svenska.

Den stora dagligvarukedjan Jumbo, med omkring 700 butiker i Nederländerna och Belgien, införde den första kassan av denna typ under 2019. Det gjordes som en del av ett projekt inom den nederländska regeringens nationella kampanj ”One against loneliness” (ung: Enade mot ensamheten), med syfte att motverka ensamhet i samhället.

Projektet föll så väl ut att Jumbo nu bestämt sig för att 200 butiker i landet ska få långsamma kassor innan året är slut.

– Vi är stolta över att våra anställda vill arbeta i ”pratkassorna”, säger Jumbos marknadschef Colette Cloosterman-van Eerd i ett pressmeddelande, något som bland annat Göteborgs-Posten rapporterat om.

– De har ett varmt hjärta för initiativet och vill med genuint intresse hjälpa människor genom att få verklig kontakt med dem. Det är en liten gest, men den är dyrbar, speciellt i en värld som snabbt blir alltmer digital.

I ”pratkassorna” kan kunderna prata med kassapersonalen och andra som köar, ta det extra lugnt och slippa riskera att väcka irritation bland andra som väntar längre bak i kön.

De långsamma kassorna införs särskilt i områden där ensamheten är mer uttalad bland äldre människor, och tidningen Der Standard uppger att personalen även utbildas i att känna igen tecken på ensamhet.

Dessutom har butikskedjan uppfört så kallade ”prathörn”, där man kan träffas för att samtala och dricka en kopp kaffe.

– Många människor, särskilt äldre, känner sig ibland ensamma. Som butikskedja är vi mitt i samhället och vill bidra till att uppmärksamma och reducera ensamheten, säger Colette Cloosterman-van Eerd.

Ensamhet är utbredd på många håll och i en nederländsk undersökning svarade 33 procent av de tillfrågade äldre att de kände sig åtminstone ”ganska ensamma”. Total finns drygt 1,3 miljoner pensionärer över 75 år i landet.

”Pratkassor” liknande Jumbos finns även i bland annat Frankrike, där allt fler butiker valt att införa denna typ av kassor.

Även i Sverige är ensamheten utbredd. 2019 kom en undersökning som visade att sex av tio svenskar känner sig ensamma, och förra året kom en studie där hälften av svenskarna hade upplevt ensamhet under det senaste året.

Enligt den senare studien är ensamheten inte endast något som drabbar äldre – hela 77 procent av 18–29-åringarna i undersökningen uppgav att de kände sig ensamma.

– Vi ser att social isolering, framför allt om den pågår en längre tid, kan få stora konsekvenser för människors psykiska och fysiska hälsa, sade Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Röda Korset, i ett pressmeddelande i samband med undersökningen.

Han påpekade att det räcker att börja i det lilla för att bryta ensamheten.

– Det kan handla om att ringa ett samtal, bekanta sig med en granne – små saker som kan bryta en isolering, sade han.

Som butikskedja är vi mitt i samhället och vill bidra till att uppmärksamma och reducera ensamheten.
[Våra anställda] har ett varmt hjärta för initiativet och vill med genuint intresse hjälpa människor genom att få verklig kontakt med dem.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Predikant firade 98-årsdag med fallskärmshopp

USA. Amerikanske predikanten Roy Jernigan valde att fira sin 98-årsdag med att hoppa fallskärm.... söndag 5/2 14:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00