År 2009 beslutade Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, att kyrkan ska erbjuda vigselakt för samkönade par. Samtidigt infördes en samvetsklausul som ger enskilda präster rätt att avstå från att viga två män eller två kvinnor, i praktiken en förlängning av den rätt att neka till att viga par av andra samvetsbetänkliga skäl som vigselförrättare redan har.
Samvetsklausulen, även kallad väjningsrätten, har sedan dess varit omdiskuterad, och en som arbetar aktivt för att den ska tas bort är Anna Ekström, som är kaplan i Norra Solberga-Flisby församling. Hon är inte ledamot i kyrkomötet denna mandatperiod, men är första namn för Fria Liberaler i Svenska kyrkan (Fisk) i Linköpings stift inför kyrkovalet i höst.
– Jag står fast och kommer driva det aktivt, säger Anna Ekström till Kyrkans Tidning, och poängterar att det gäller ett nytt vigningskrav för prästkandidater, vilket skulle betyda att nya präster måste säga ja till att viga samkönade par.
– Det kan hända att man inte klickar rent personligt med vissa eller anser att det är en olämplig vigsel. Men könet ska inte vara en faktor, det ställer jag inte upp på, säger Anna Ekström.
Enligt valenkäten som Kyrkans Tidning har gjort vill fem av kyrkomötets nomineringsgruper ta bort samvetsklausulen, medan resterande sex vill ha den kvar. Opinionsläget har jämnats ut sedan Borgerligt Alternativ (BA) har bytt sida och nu vill ta bort klausulen.
Det är gruppledarna för de elva nomineringsgrupperna som har svarat på Kyrkans Tidnings fråga: Är det dags att ta bort samvetsklausulen för präster, så att alla som prästvigs måste säga ja till att viga par av samma kön?
Om alla ledamöter i kyrkomötet följer sin grupps linje är 123 ledamöer för att ta bort nya prästers rätt att säga nej till samkönade vigslar, medan 124 ledamöter vill ha den kvar.
Anna Ekströms egen grupp, Fisk, har svarat att de anser att väjningsrätten ska vara kvar, men Anna upplever ändå att hon har stöd för sin hållning.
– Jag skulle säga att jag har många i nomineringsgruppen bakom mig, annars skulle jag inte stå som förstanamn, säger hon.
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) vill bevara väjningsrätten. De anser att prästers rätt att utifrån sin teologiska övertygelse kunna säga nej till att viga är en religionsfrihetsfråga och något som ska värnas, även för prästkandidater.
– Äktenskapsfrågan tenderar att ifrågasätta den klausulen på ett sätt som inte är rimligt, säger Posks ordförande, Amanda Carlshamre till Kyrkans Tidning.
– Det behöver inte på något sätt vara kyrkoskiljande för Svenska kyrkan, utan det finns – och måste finnas – utrymme för olika uppfattningar.