Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk.
2 Korintierbrevet 9:8

Världen idag

Det ser nu ut att finnas en majoritet i kyrkomötet för att införa vigseltvång för nya präster när det gäller homosexuella par. Foto: Mikael Good

Präster kan snart tvingas att viga samkönade par

Krav på präster att viga samkönade par drar allt närmare. Enligt en valenkät som Kyrkans Tidning har gjort kan 123 ledamöter i kyrkomötet komma att rösta för att ta bort samvetsklausulen för prästkandidater, medan 124 vill ha den kvar.

Nyheter · Publicerad 07:00, 10 aug 2021

År 2009 beslutade Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, att kyrkan ska erbjuda vigselakt för samkönade par. Samtidigt infördes en samvetsklausul som ger enskilda präster rätt att avstå från att viga två män eller två kvinnor, i praktiken en förlängning av den rätt att neka till att viga par av andra samvetsbetänkliga skäl som vigselförrättare redan har.

Samvetsklausulen, även kallad väjningsrätten, har sedan dess varit omdiskuterad, och en som arbetar aktivt för att den ska tas bort är Anna Ekström, som är kaplan i Norra Solberga-Flisby församling. Hon är inte ledamot i kyrkomötet denna mandatperiod, men är första namn för Fria Liberaler i Svenska kyrkan (Fisk) i Linköpings stift inför kyrkovalet i höst.

– Jag står fast och kommer driva det aktivt, säger Anna Ekström till Kyrkans Tidning, och poängterar att det gäller ett nytt vigningskrav för prästkandidater, vilket skulle betyda att nya präster måste säga ja till att viga samkönade par.

– Det kan hända att man inte klickar rent personligt med vissa eller anser att det är en olämplig vigsel. Men könet ska inte vara en faktor, det ställer jag inte upp på, säger Anna Ekström.

Enligt valenkäten som Kyrkans Tidning har gjort vill fem av kyrkomötets nomineringsgruper ta bort samvetsklausulen, medan resterande sex vill ha den kvar. Opinionsläget har jämnats ut sedan Borgerligt Alternativ (BA) har bytt sida och nu vill ta bort klausulen.

Det är gruppledarna för de elva nomineringsgrupperna som har svarat på Kyrkans Tidnings fråga: Är det dags att ta bort samvetsklausulen för präster, så att alla som prästvigs måste säga ja till att viga par av samma kön?

Om alla ledamöter i kyrkomötet följer sin grupps linje är 123 ledamöer för att ta bort nya prästers rätt att säga nej till samkönade vigslar, medan 124 ledamöter vill ha den kvar.

Anna Ekströms egen grupp, Fisk, har svarat att de anser att väjnings­rätten ska vara kvar, men Anna upplever ändå att hon har stöd för sin hållning.

– Jag skulle säga att jag har många i nomineringsgruppen bakom mig, annars skulle jag inte stå som förstanamn, säger hon.

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) vill bevara väjningsrätten. De anser att prästers rätt att utifrån sin teologiska övertygelse kunna säga nej till att viga är en religionsfrihetsfråga och något som ska värnas, även för prästkandidater.

– Äktenskapsfrågan tenderar att ifrågasätta den klausulen på ett sätt som inte är rimligt, säger Posks ordförande, Amanda Carlshamre till Kyrkans Tidning.

– Det behöver inte på något sätt vara kyrkoskiljande för Svenska kyrkan, utan det finns – och måste finnas – utrymme för olika uppfattningar.

Så vill nomineringsgrupperna

Ta bort väjningsrätten för präster:
• Socialdemokraterna
• Borgerligt alternativ
• Öppen kyrka - En kyrka för alla
• Vänstern i Svenska kyrkan
• Miljöpartister i Svenska kyrkan

Behåll väjningsrätten för präster:
• Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan
• Centerpartiet
• Sverigedemokraterna
• Frimodig kyrka
• Kristdemokrater i Svenska kyrkan
• Fria liberaler i Svenska kyrkan

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en... torsdag 28/10 00:00

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags... torsdag 28/10 00:00

Träd fram kristna kvinnor i era partier

Efter andra världskriget motsatte sig Socialistpartiet i Frankrike att ge kvinnor rösträtt med... torsdag 28/10 00:00

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Den som söker sig till korset har rätt att få möta frälsningens budskap.

Inför söndag För en tid sedan upplevde jag att Gud besökte den kyrka som jag var del av genom människor vars... torsdag 28/10 00:10

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier