Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

I Finland fortsätter striden om det flera år gamla kyrkliga häfte om homosexualitet som den senaste tiden väckt debatt. På bilden syns Åbo domkyrka. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Präst till polisförhör efter hbtq-kritik

Den finske prästen Juhana Pohjola misstänks för hets mot folkgrupp på grund av ett 15 år gammalt häfte som behandlar homosexuella relationer. Pohjola måste infinna sig hos polisen i Helsingfors den här veckan, skriver Evangelisk-lutherska missionsstiftet i Finland på sin sajt.

Nyheter · Publicerad 09:17, 14 feb 2020

Pohjola, som är stiftsdekan inom missionsstiftet, har inte författat häftet i fråga, utan står misstänkt för att ha distribuerat och tillgängliggjort materialet i egenskap av chefredaktör för Finska Lutherstiftelsens publikationer och i egenskap av ansvarig för deras nätsajt.

Finska Lutherstiftelsen är en av bakgrundsorganisationerna till missionsstiftet, som i sin tur är den finska motsvarigheten till den svenska Missionsprovinsen.

Häftet som står i fokus i polisutredningen författades 2004 av läkaren och parlamentsledamoten Päivi Räsänen, som också tidigare har varit inrikesminister i Finland och ledare för finska Kristdemokraterna. Räsänen hamnade även i blåsväder på grund av Pride-kritiska inlägg på det sociala mediet Twitter i höstas, vilket Världen idag rapporterade om.

Det var efter ett polisförhör med Räsänen, med anledning av hennes Twitter-inlägg, som det också beslutades att både hon och hennes 15 år gamla häfte, som på svenska har huvudtiteln ”Till man och kvinna skapade han dem”, skulle bli föremål för en förundersökning gällande misstanke om hets mot folkgrupp.

Enligt det Evangelisk-lutherska missionsstiftet hade polisen i Helsingfors tidigare beslutat att inte inleda någon förundersökning, men riksåklagaren ska ha motiverat det nya beslutet med att det trots allt fanns skäl att tro att Räsenen var skyldig ”på grund av förtalet av homosexuella genom kränkningen av deras mänskliga värdighet”.

Nyhetssajten LifeSiteNews påpekar i sin artikel, om det nu aktuella polisförhöret av prästen Pohjola, att riksåklagaren Raija Toiviainen tillträdde sin post 2018, vilket artikelförfattaren menar skulle kunna vara förklaringen till beslutet att nu utreda en annars 15 år gammal publikation.

Räsänens häfte har undertiteln ”De homosexuella relationerna utmanar den kristna människouppfattningen” och beskriver hur synen på familjen och på homosexuella relationer har förändrats i det finska samhället, på ett sätt som hon menar går emot Bibelns värderingar. Läkaren Räsänen hävdar dock också att föreställningen om homosexualitet som något medfött och normalt inte har stöd i den vetenskapliga forskningen.

”Den homosexuella böjelsen är i sig inte en egenskap som kan jämföras med ett psykiskt eller fysiskt hälsoproblem. Däremot visar det vetenskapliga bevismaterialet ovedersägligt att homosexualiteten är resultatet av en psykosexuell störning.” skriver Räsänen.

De homosexuella relationerna utmanar den kristna människouppfattningen

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier