Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Präst sökte Israeltjänst – nekades intervju

Prästen och skribenten Annika Borg söker tjänsten som direktor på Svenska teologiska institutet i Jerusalem. Men Borg blev, trots gediget cv, inte ens kallad till anställningsintervju vilket hon menar grundar sig i att hon anses ha ”fel” åsikter.

Efter att Borg skrivit ett Facebookinlägg om saken har Svenska kyrkan nu meddelat att hon ska få komma till intervju.

Nyheter · Publicerad 15:00, 3 dec 2021

Den 26 oktober berättade Annika Borg, som regelbundet skriver för Världen idag, i ett inlägg på sin Facebooksida att hon sökt tjänsten som direktor för Svenska teologiska institutet (STI) i Jerusalem, som är en del av Svenska kyrkan.

”Ansökningstiden för tjänsten som direktor gick ut i dagarna och det ska bli spännande att vara med i den processen”, skrev hon då.

Knappt en månad senare publicerar Annika Borg, som är offentlig med att hon är Israelvän, ett nytt Facebookinlägg om tjänsten i Jerusalem.

”Jag blir inte ens kallad till intervju”, skriver hon och menar att Israelkritiker inom Svenska kyrkan anser att hon har ”fel” åsikter.

”I kravprofilen hade jag nämligen meritmässigt kunnat kryssa ja i varje ruta och mer därtill, om jag sammanfattar det hela. Min ansökan stack dessutom ut, eftersom jag i den bilagt åtta olika röster om mig, såväl internationella som nationella”, skriver Annika Borg.

Nu har hon begärt ut anonymiserade meriter för dem som kallats till intervju samt meritgenomgång med dem som är ansvariga för tillsättningen av tjänsten.

”Jag behöver bli klar över och reda ut hur kyrkokansliet i Uppsala värderar meriter”, skriver hon på Facebook.

Några timmar efter publiceringen av sin kritiska text på Facebook lade Annika Borg ut en uppdatering om att Svenska kyrkans utrikeschef Erik Lysén kontaktat henne. Lysén hade då meddelat sitt beslut om att inleda en ny intervjuomgång. I den processen finns Annika Borg med och hon kommer att kallas till intervju.

Världen idag har sökt Erik Lysén för att fråga varför Annika Borg kallas till intervju nu men inte tidigare. Lysén har i skrivande stund inte återkommit med svar.

För att fastslå min olämplighet behövdes tydligen enbart mitt namn.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier