Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Präst bröt mot åttaregeln: ”Plikt mot samvetet”

Prästen Karl-Henrik Wallerstein i Göteryd i Småland har uppmärksammats i flera medier de senaste dagarna. Orsaken är att han släppte in en familj extra vid en gudstjänst och därmed bröt mot pandemiregeln för max åtta personer vid allmän sammankomst.

– Jag är tvungen att följa Gud mer än människor, säger han.

Nyheter · Publicerad 08:30, 14 apr 2021

Besökare ska enligt kyrkans rutiner boka in sig för att man ska bli max åtta personer. Vid en gudstjänst i mars i år uteblev en barnfamilj som sagt att de skulle närvara och då släpptes några andra besökare utan anmälan in i stället.

Men när gudstjänsten skulle starta dök även barnfamiljen upp. Detta ställde Karl-Henrik Wallenstein inför ett val. Det fanns inga andra gudstjänster att hänvisa till, så alternativen var att avvisa några, eller låta fler personer än tillåtet fira gudstjänst. Han valde det senare.

– Jag har lovat i mina prästlöften att människor ska få komma till kyrkan. Vi har en över 900 kvadratmeter stor kyrka på småländska landsbygden, åtta personer har kommit in och så kommer en familj till. Det är orättfärdigt att inte släppa in dem, säger han till Världen idag.

Händelsen har uppmärksammats i bland annat Smålänningen och SVT lokalt. Det anmäldes till länsstyrelsen men ärendet blev nedlagt då församlingen försäkrat att de förstår lagen och att det inte ska upprepas.

– Jag har inte sökt uppmärksamhet och jag kommer inte att göra om detta. Jag gjorde fel enligt reglerna, men jag ångrar mig inte.

Karl-Henrik Wallerstein säger att många hört av sig från andra kyrkor.

– Jag har fått jättemycket positiv respons. Människor känner sådan frustration över att reglerna är så orättvisa, till exempel får museer ta emot många fler än kyrkor. Det är omoraliskt. Pandemilagen är jätteviktig och att skydda de svagaste är centralt för kyrkan. Men det måste ske utifrån rättvisa villkor.

Skulle ett ärende där en kyrka överträtt åttagränsen prövas juridiskt skulle den grundlagsskyddade religionsfriheten sannolikt fälla avgörandet, tror statsvetarprofessorn Magnus Hagevi.

– Jag har fortfarande inte sett en präst eller liknande bli dömd för att bryta mot pandemilagen. Det kanske är så att myndigheterna misstänker att det inte går så jättebra i domstolarna, säger han till SVT Småland.

– Det kanske inte är så att det är prästen som har gjort fel, utan myndigheterna, säger Magnus Hagevi.

Jag har inte sökt uppmärksamhet och jag kommer inte att göra om detta. Jag gjorde fel enligt reglerna, men jag ångrar mig inte.

Kristersson kallar samtliga partiledare till möte om våldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00