Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Präst bröt mot åttaregeln: ”Plikt mot samvetet”

Prästen Karl-Henrik Wallerstein i Göteryd i Småland har uppmärksammats i flera medier de senaste dagarna. Orsaken är att han släppte in en familj extra vid en gudstjänst och därmed bröt mot pandemiregeln för max åtta personer vid allmän sammankomst.

– Jag är tvungen att följa Gud mer än människor, säger han.

Nyheter · Publicerad 08:30, 14 apr 2021

Besökare ska enligt kyrkans rutiner boka in sig för att man ska bli max åtta personer. Vid en gudstjänst i mars i år uteblev en barnfamilj som sagt att de skulle närvara och då släpptes några andra besökare utan anmälan in i stället.

Men när gudstjänsten skulle starta dök även barnfamiljen upp. Detta ställde Karl-Henrik Wallenstein inför ett val. Det fanns inga andra gudstjänster att hänvisa till, så alternativen var att avvisa några, eller låta fler personer än tillåtet fira gudstjänst. Han valde det senare.

– Jag har lovat i mina prästlöften att människor ska få komma till kyrkan. Vi har en över 900 kvadratmeter stor kyrka på småländska landsbygden, åtta personer har kommit in och så kommer en familj till. Det är orättfärdigt att inte släppa in dem, säger han till Världen idag.

Händelsen har uppmärksammats i bland annat Smålänningen och SVT lokalt. Det anmäldes till länsstyrelsen men ärendet blev nedlagt då församlingen försäkrat att de förstår lagen och att det inte ska upprepas.

– Jag har inte sökt uppmärksamhet och jag kommer inte att göra om detta. Jag gjorde fel enligt reglerna, men jag ångrar mig inte.

Karl-Henrik Wallerstein säger att många hört av sig från andra kyrkor.

– Jag har fått jättemycket positiv respons. Människor känner sådan frustration över att reglerna är så orättvisa, till exempel får museer ta emot många fler än kyrkor. Det är omoraliskt. Pandemilagen är jätteviktig och att skydda de svagaste är centralt för kyrkan. Men det måste ske utifrån rättvisa villkor.

Skulle ett ärende där en kyrka överträtt åttagränsen prövas juridiskt skulle den grundlagsskyddade religionsfriheten sannolikt fälla avgörandet, tror statsvetarprofessorn Magnus Hagevi.

– Jag har fortfarande inte sett en präst eller liknande bli dömd för att bryta mot pandemilagen. Det kanske är så att myndigheterna misstänker att det inte går så jättebra i domstolarna, säger han till SVT Småland.

– Det kanske inte är så att det är prästen som har gjort fel, utan myndigheterna, säger Magnus Hagevi.

Jag har inte sökt uppmärksamhet och jag kommer inte att göra om detta. Jag gjorde fel enligt reglerna, men jag ångrar mig inte.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00