Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Politiker i muslimska partiet Nyans sprider antisemitism

Det muslimska partiet Nyans vill röstas in i riksdagen för att, enligt dem själva, beskydda minoriteter. Nu visar en granskning att flera av partiets kandidater ägnat sig åt att sprida antisemitism och hat.

Nyans partiledare Mikail Yüksel uppger i ett uttalande att han är besviken.

Nyheter · Publicerad 10:00, 8 aug 2022

Nyans driver just nu en valkampanj för att bli invalda i riksdagen, Region Skåne och i flera skånska kommuner. Inom partiet uppges man hoppas på att få 25 000 röster i Malmö, vilket skulle föra partiet in i Sveriges riksdag.

Nyans säger sig vara ”alla minoriteters beskyddare”, men nu visar en granskning utförd av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad att flera av partiets kandidater på skånska valsedlar ägnat sig åt att sprida bland annat antisemitism. Minst fem av partiets 25 kandidater har, vid upprepade tillfällen, spridit hat mot såväl judar som shiamuslimer.

En av Nyans toppkandidater på valsedlarna i Helsingborg har, enligt tidningarna, spridit en teckning med Israels flagga där Davidsstjärnan utgör huvudet till USA, som i sin tur håller upp huvudet till en arab som en marionettdocka.

– Det är ett solklart exempel på antisemitism, säger statsvetaren Anders Persson om teckningen, enligt Sydsvenskan.

Personen bakom teckningen uppges nu ha kastats ut från partiet. En annan av Nyans politiker har, på sociala medier, spridit den antisemitiska texten ”må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden”. Även denna person ska ha tvingats bort från partiet.

En person som kandiderar för Nyans har vidare spridit propaganda där en terroriststämplad organisation hyllar självmordsbombare. Ytterligare en har benämnt shia-muslimer som ”grisar”.

Nyans partiledare Mikail Yüksel säger sig vara ”besviken, upprörd och arg” över det som framkommit i de båda tidningarnas granskning.

”Jag sänder mina djupaste ursäkter till de judiska och shiitiska minoriteterna och beklagar det som inträffat. Vi i partiet Nyans kommer aldrig tolerera hat mot någon minoritetsgrupp”, skriver Yüksel i ett inlägg på Facebook.

En noterbar punkt i Nyans politiska program är att partiet vill att Sverige ska verka för att införa sanktioner mot Israel. Partiledare Yüksel, som är tydligt pro-palestinsk, har ifrågasatt varför Israel inte drabbas av sanktioner utifrån en jämförelse om sanktionerna mot Ryssland med anledning av invasionen av Ukraina. Partiet vill även att islamofobi ska få en egen brottsrubricering.

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier