Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Politiker i muslimska partiet Nyans sprider antisemitism

Det muslimska partiet Nyans vill röstas in i riksdagen för att, enligt dem själva, beskydda minoriteter. Nu visar en granskning att flera av partiets kandidater ägnat sig åt att sprida antisemitism och hat.

Nyans partiledare Mikail Yüksel uppger i ett uttalande att han är besviken.

Nyheter · Publicerad 10:00, 8 aug 2022

Nyans driver just nu en valkampanj för att bli invalda i riksdagen, Region Skåne och i flera skånska kommuner. Inom partiet uppges man hoppas på att få 25 000 röster i Malmö, vilket skulle föra partiet in i Sveriges riksdag.

Nyans säger sig vara ”alla minoriteters beskyddare”, men nu visar en granskning utförd av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad att flera av partiets kandidater på skånska valsedlar ägnat sig åt att sprida bland annat antisemitism. Minst fem av partiets 25 kandidater har, vid upprepade tillfällen, spridit hat mot såväl judar som shiamuslimer.

En av Nyans toppkandidater på valsedlarna i Helsingborg har, enligt tidningarna, spridit en teckning med Israels flagga där Davidsstjärnan utgör huvudet till USA, som i sin tur håller upp huvudet till en arab som en marionettdocka.

– Det är ett solklart exempel på antisemitism, säger statsvetaren Anders Persson om teckningen, enligt Sydsvenskan.

Personen bakom teckningen uppges nu ha kastats ut från partiet. En annan av Nyans politiker har, på sociala medier, spridit den antisemitiska texten ”må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden”. Även denna person ska ha tvingats bort från partiet.

En person som kandiderar för Nyans har vidare spridit propaganda där en terroriststämplad organisation hyllar självmordsbombare. Ytterligare en har benämnt shia-muslimer som ”grisar”.

Nyans partiledare Mikail Yüksel säger sig vara ”besviken, upprörd och arg” över det som framkommit i de båda tidningarnas granskning.

”Jag sänder mina djupaste ursäkter till de judiska och shiitiska minoriteterna och beklagar det som inträffat. Vi i partiet Nyans kommer aldrig tolerera hat mot någon minoritetsgrupp”, skriver Yüksel i ett inlägg på Facebook.

En noterbar punkt i Nyans politiska program är att partiet vill att Sverige ska verka för att införa sanktioner mot Israel. Partiledare Yüksel, som är tydligt pro-palestinsk, har ifrågasatt varför Israel inte drabbas av sanktioner utifrån en jämförelse om sanktionerna mot Ryssland med anledning av invasionen av Ukraina. Partiet vill även att islamofobi ska få en egen brottsrubricering.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00