Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Politiker åtalad för homo-utspel hänvisade till Bibeln i rätten

Den finska riksdagspolitiker som står åtalad för hets mot folkgrupp hänvisade under måndagens rättegång till vad Bibeln säger om äktenskapet.

– Gud har skapat människan till man och kvinna och äktenskapet för dem. Homosexuella gärningar är emot det, som allt annat syndigt liv, sade hon, enligt Hufvudstadsbladet.

Nyheter · Publicerad 20:00, 27 jan 2022

Som Världen idag skrev tidigare i veckan inleddes rättegången mot Päivi Räsänen i Helsingfors tingsrätt i måndags. Den återupptas först den 14 februari, när det är dags för slutpläderingar, skriver Hufvudstadsbladet.

Åklagaren vill att Päivi Räsänen, tidigare inrikesminister och kristdemokratisk partiledare, döms till 120 dagsböter för hets mot folkgrupp. Detta för de uttalanden om homosexualitet som hon gjort på Twitter, i en radiodiskussion samt i ett dokument från 2004, författat åt finska Lutherstiftelsen.

Därför åtalas även Lutherstiftelsens ombud och styrelseledamot Juhana Pohjola.

Själv förnekar Päivi Räsänen brott.

– Jag har inte gjort mig skyldig till förolämpningar eller förtal, hot eller hatretorik, sade hon till medier innan rättegången startade, enligt Hufvudstadsbladet.

Den finska tidningen beskriver hur Räsänen tog fram en bibel för att ha bredvid sig på bordet i rättssalen.

Flera gånger under rättegången sker också hänvisningar till Bibeln, inte minst till Romarbrevet.

Åklagaren citerade även ur den pamflett som Päivi Räsänen skrev 2004.

”Om vår förståelse som grundar sig på en allmän rättskänsla inte vore förvrängd av synden, skulle vi av naturen kunna inse att homosexualiteten är onaturlig, fastän vi inte ens skulle ha hört talas om Bibeln”, står det bland annat.

Homosexualitet beskrivs också som ”en psykosexuell störning”.

– Jag medger att det finns mycket i den som är föråldrat, men jag anser att den ändå ska få finnas, sade Päivi Räsänen om pamfletten, enligt Hufvudstadsbladet.

Så resonerar hon även i ett blogginlägg på sin hemsida efter rättegången.

”Domstolens beslut gäller inte bara kristnas frihet utan även andras frihet att uttrycka sin tro. I domstolen vädjade jag till yttrandefriheten och religionsfriheten, som är inskriven i konstitutionen och i internationella fördrag. Jag backar inte från min bibelbaserade tro”, skriver hon.

”Åklagarens tolkning skulle ha en betydande inverkan på inskränkningen av religionsfriheten i Finland och är därför skadlig ur ett grundläggande rättighetsperspektiv.”

Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten

Ledare Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt … tisdag 17/5 00:10

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Lavinartad smittspridning av covid-19 befaras i Nordkorea

Covid-19. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har... tisdag 17/5 13:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Kristen student blev brutalt mördad

Nigeria. En kristen student i Nigeria stenades förra veckan till döds av en grupp manliga studenter, som... tisdag 17/5 10:00

Senaste nytt

    Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

    Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
    Följ Världen idag i sociala medier