Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Politiker åtalad för homo-utspel hänvisade till Bibeln i rätten

Den finska riksdagspolitiker som står åtalad för hets mot folkgrupp hänvisade under måndagens rättegång till vad Bibeln säger om äktenskapet.

– Gud har skapat människan till man och kvinna och äktenskapet för dem. Homosexuella gärningar är emot det, som allt annat syndigt liv, sade hon, enligt Hufvudstadsbladet.

Nyheter · Publicerad 20:00, 27 jan 2022

Som Världen idag skrev tidigare i veckan inleddes rättegången mot Päivi Räsänen i Helsingfors tingsrätt i måndags. Den återupptas först den 14 februari, när det är dags för slutpläderingar, skriver Hufvudstadsbladet.

Åklagaren vill att Päivi Räsänen, tidigare inrikesminister och kristdemokratisk partiledare, döms till 120 dagsböter för hets mot folkgrupp. Detta för de uttalanden om homosexualitet som hon gjort på Twitter, i en radiodiskussion samt i ett dokument från 2004, författat åt finska Lutherstiftelsen.

Därför åtalas även Lutherstiftelsens ombud och styrelseledamot Juhana Pohjola.

Själv förnekar Päivi Räsänen brott.

– Jag har inte gjort mig skyldig till förolämpningar eller förtal, hot eller hatretorik, sade hon till medier innan rättegången startade, enligt Hufvudstadsbladet.

Den finska tidningen beskriver hur Räsänen tog fram en bibel för att ha bredvid sig på bordet i rättssalen.

Flera gånger under rättegången sker också hänvisningar till Bibeln, inte minst till Romarbrevet.

Åklagaren citerade även ur den pamflett som Päivi Räsänen skrev 2004.

”Om vår förståelse som grundar sig på en allmän rättskänsla inte vore förvrängd av synden, skulle vi av naturen kunna inse att homosexualiteten är onaturlig, fastän vi inte ens skulle ha hört talas om Bibeln”, står det bland annat.

Homosexualitet beskrivs också som ”en psykosexuell störning”.

– Jag medger att det finns mycket i den som är föråldrat, men jag anser att den ändå ska få finnas, sade Päivi Räsänen om pamfletten, enligt Hufvudstadsbladet.

Så resonerar hon även i ett blogginlägg på sin hemsida efter rättegången.

”Domstolens beslut gäller inte bara kristnas frihet utan även andras frihet att uttrycka sin tro. I domstolen vädjade jag till yttrandefriheten och religionsfriheten, som är inskriven i konstitutionen och i internationella fördrag. Jag backar inte från min bibelbaserade tro”, skriver hon.

”Åklagarens tolkning skulle ha en betydande inverkan på inskränkningen av religionsfriheten i Finland och är därför skadlig ur ett grundläggande rättighetsperspektiv.”

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier