Som Världen idag skrev tidigare i veckan inleddes rättegången mot Päivi Räsänen i Helsingfors tingsrätt i måndags. Den återupptas först den 14 februari, när det är dags för slutpläderingar, skriver Hufvudstadsbladet.
Åklagaren vill att Päivi Räsänen, tidigare inrikesminister och kristdemokratisk partiledare, döms till 120 dagsböter för hets mot folkgrupp. Detta för de uttalanden om homosexualitet som hon gjort på Twitter, i en radiodiskussion samt i ett dokument från 2004, författat åt finska Lutherstiftelsen.
Därför åtalas även Lutherstiftelsens ombud och styrelseledamot Juhana Pohjola.
Själv förnekar Päivi Räsänen brott.
– Jag har inte gjort mig skyldig till förolämpningar eller förtal, hot eller hatretorik, sade hon till medier innan rättegången startade, enligt Hufvudstadsbladet.
Den finska tidningen beskriver hur Räsänen tog fram en bibel för att ha bredvid sig på bordet i rättssalen.
Flera gånger under rättegången sker också hänvisningar till Bibeln, inte minst till Romarbrevet.
Åklagaren citerade även ur den pamflett som Päivi Räsänen skrev 2004.
”Om vår förståelse som grundar sig på en allmän rättskänsla inte vore förvrängd av synden, skulle vi av naturen kunna inse att homosexualiteten är onaturlig, fastän vi inte ens skulle ha hört talas om Bibeln”, står det bland annat.
Homosexualitet beskrivs också som ”en psykosexuell störning”.
– Jag medger att det finns mycket i den som är föråldrat, men jag anser att den ändå ska få finnas, sade Päivi Räsänen om pamfletten, enligt Hufvudstadsbladet.
Så resonerar hon även i ett blogginlägg på sin hemsida efter rättegången.
”Domstolens beslut gäller inte bara kristnas frihet utan även andras frihet att uttrycka sin tro. I domstolen vädjade jag till yttrandefriheten och religionsfriheten, som är inskriven i konstitutionen och i internationella fördrag. Jag backar inte från min bibelbaserade tro”, skriver hon.
”Åklagarens tolkning skulle ha en betydande inverkan på inskränkningen av religionsfriheten i Finland och är därför skadlig ur ett grundläggande rättighetsperspektiv.”