Världen idag skrev i tisdagens tidning om hur polisens nya reklamvideo för Pride fått kritik av en tidigare polisanställd, Olavi Blomfjord. Han motiverade sin kritk med att polisen ska förhålla sig neutral och inte delta i några privata manifestationer.
På samma sätt resonerar Mats Selander, lärare på CredoAkademin och partiordförande för Kristna värdepartiet, i den JO-anmälan som lämnades in på tisdagen.
”Det är olyckligt när polisen – såsom myndighet – på detta sätt tar ställning för en opinionsyttring från civilsamhället. Det är ett uppenbart brott mot kravet på saklighet och opartiskhet”, skriver han, och hänvisar till att både regeringsformen och förvaltningslagen betonar vikten av myndigheters saklighet och opartiskhet.
”Det går inte heller att motivera polisens deltagande i Pride med hänvisning till människovärdet eftersom det finns många demonstrationer och opinionsyttringar för alla människors lika värde som polisen inte deltar i”, skriver han vidare i sin anmälan.
Till Världen idag säger Mats Selander att det vore både otänkbart och icke önskvärt att se uniformerade poliser delta i kristna marscher.
– Jag tror inte att någon kristen eller representant för någon annan inriktning i samhället skulle förvänta sig att uniformerad polis går med i deras tåg. Det finns inte på kartan, för det krockar med polisens grundregel att förhålla sig opartisk och saklig till aktörer i samhället.
Men polisens agerande pekar också på faran i att ett samhälle dras med i de åsikter och rörelser som är populära för stunden, menar han.
– Om vi skulle få en stark nationalistisk rörelse som upplevs lika självklar som Pride i dag, ska polisen då gå med i deras marscher i uniform? Så är det i en del länder, och vi föraktar de länderna. Men nu gör vi i princip samma sak.
Myndigheternas medverkan i Pride har kritiserats flera gånger, men anmälningar till Justitieombudsmannen, JO, har sällan lett till någon kritik.
Ett undantag var när JO kritiserade Försvarsmakten för att myndigheten sommaren 2016 beordrat en soldat att medverka i Stockholms prideparad mot dennes vilja.
Också inom hbtq-rörelsen har det förekommit kritik mot myndigheters deltagande i Pride. Men då främst utifrån argumentet att en del vill framställa sig som mer hbtq-vänliga än man i själva verket är.