Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Polisen fick backa från ett påstående om att det förekommer ”kristen extremism” i svenska förorter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen tar tillbaka påstående om ”kristen extremism”

I SR-programmet Studio ett hävdade Mats Löving från polisen att ”kristen extremism” förekommer i förorterna. Efteråt backar dock polisen från uttalandet. – Det finns ingen direkt kristen extremism att tala om, säger en pressinformatör till Dagen.

Nyheter · Publicerad 21:00, 11 jun 2019

Nyligen redovisade polisen en kartläggning över särskilt utsatta områden i Sverige. Mats Löfving, chef på nationella operativa avdelningen (NOA), medverkade i Studio ett för att tala bland annat om religiös extremism i förorterna och hur den kan ta sig uttryck. Han fick då frågan om det främst rör sig om islamistisk extremism.

– Det handlar om all form av religion, svarade han.

När programledarna sedan undrade om han alltså menade att även kristna, hinduer och buddhister sprider extremism i svenska förorter, blev svaret:

– Ja, precis. Vi ser tillsammans med säkerhetspolisen att olika former av rekrytering, olika former av att föra unga människor mot extremistiska åsikter, är starkare i utsatta områden än generellt i samhället.

Men Lövings påstående visade sig vara felaktigt. Det är just islamistisk extremism som är ett stort problem i vissa svenska förorter, enligt polisens egen rapport.

– Det gick lite fort där i direktsändning. Det finns ingen direkt kristen extremism att tala om. Det är ingen fråga för polisen, säger pressinformatören Katarina Friskman.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...