Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Natten mellan den 2 och 3 augusti drabbades Ansgariikyrkan i Jönköping av en brand. Foto: Mikael Good

Polisen tar tillbaka besked om blixt i Ansgariikyrkan

Polisen i Jönköping drar nu tillbaka sitt tidigare besked om att det skulle ha varit ett blixtnedslag som orsakade branden i Ansgariikyrkan. Enligt P4 Jönköping har polisen också fått in ett vittnesmål om att fyrverkerismatter hörts i samband med brandens början.

Nyheter · Publicerad 17:26, 19 aug 2021

Det var i torsdags, den 12 augusti, som Equmeniaförsamlingen Ansgariikyrkan fick beskedet från polisen att det var ett blixtnedslag som hade orsakat den brand som förstörde deras kyrkobyggnad i början av augusti.

– Vi fick beskedet att det var blixtnedslag klockan 02.01 som hade orsakat att det tagit eld, men om det var antändning eller överslag har jag inte fått något svar på, berättade församlingens ordförande, Lennart Bergström, för Världen idag i måndags.

Polisens slutsats ska ha baserats på videomaterial som de fått tillgång till.

– Man har gjort undersökning bild för bild. Man har sett en ljusrörelse, sade Bergström.

Polisens slutsats har dock ifrågasatts, framför allt med anledning av att SMHI inte hade registrerat något blixtnedslag i Vätternäs under brandnatten, vilken bland annat lokaltidningen Jönköpings-Posten rapporterat om.

Världen idag har försökt nå polisens förundersökningsledare för fallet med Ansgariikyrkan, Rickard Finndahl, per telefon vid ett flertal tillfällen under veckan, men utan att lyckas. Tidningen skickade även ett mejl till Finndahl på tisdagen, med frågor kring förra veckans slutsats om orsaken till branden i Ansgariikyrkan, men hade två dygn senare fortfarande inte fått något svar.

På torsdagseftermiddagen rapporterade P4 Jönköping att polisen nu backar från sin tidigare slutsats om att en blixt skulle ha orsakat kyrkbranden, och att polisen skulle ha ett möte med den drabbade församlingen under eftermiddagen.

Samtidigt ska polisen ännu inte ha kunnat komma fram till någon annan brandorsak och räddningstjänsten ska inte heller ha lyckats hitta någon förklaring till branden.

P4 Jönköping uppger också att de tagit del av ett brev som skickats till polisen, i vilket en person som ska bo i närheten av den nedbrunna Ansgariikyrkan vittnar om att den hört fyrverkerismatter som ska ha hållit på i några minuter i samband med att branden startade.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10