Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Polischef: Sverige sopar svåra frågor under mattan

I princip alla som skjuter eller skjuts i gängkonflikter har ursprung i Balkan, Mellanöstern, Nordafrika eller Östafrika. Det skriver polischefen Erik Nord i Göteborgs-Posten och menar att kulturella normer och svensk rädsla för att diskutera dessa kan ligga bakom utvecklingen.

Nyheter · Publicerad 12:00, 3 jun 2021

Erik Nord är chef för polisområdet Storgöteborg. I söndagens GP kommenterade han den omtalade rapporten från Brottsförebyggande rådet om dödligt skjutvapenvåld. Den visar bland annat att Sverige har 18 avlidna per miljon invånare i gruppen 20–29-åringar, mot 0-4 i de flesta andra europeiska länder.

Utifrån sin erfarenhet pekar Erik Nord på flera aspekter som han menar förenar dem som står bakom det dödliga skjutvapenvåldet. Det handlar om ”hyperaktivitet, kognitiva funktionsnedsättningar och dålig impulskontroll” och en dysfunktionell familjemiljö, med inslag av av missbruk, sjukdom, kriminalitet eller våld.

Han konstaterar också att ”i princip alla” som skjuter eller skjuts i gängkonflikter har ursprung i Balkan, Mellanöstern, Nord- eller Östafrika, där olika ”kulturfaktorer” kan vara en del av förklaringen:

”En annorlunda konflikthantering som bygger på vedergällning och kompensation. En barnuppfostran med tradition av aga. En machoidealiserad maskulinitet som premierar tuffhet, risktagande, fysisk styrka och självsvåldighet. En starkt könsgraderad social kontroll och där sociala relationer kan innehålla inslag av stark rangordning.”

Eftersom omständigheterna är ungefär desamma i Tyskland, som inte har samma negativa utveckling, tror Erik Nord att det finns ytterligare en aspekt att ta hänsyn till: Sveriges betydligt lägre antal poliser, och en ”närmast extrem tro” på individualism och ”sekulär rationalism”.

”Våra värderingar kan också göra att vi undviker diskussioner om sådant som känns obehagligt och obekvämt, till exempel förekomsten av sådana kulturfaktorer som beskrivits ovan. En undfallenhet som gör att problem kan växa för att vi tittar bort”, skriver han.

Avslutningsvis rekommenderar han Sverige att eftersträva samma andel poliser som Tyskland har.

”Det innebär att när vi år 2028 beräknas passera 11 miljoner invånare bör vi ha 33 000 poliser i Sverige och inte de 26 200 vi siktar mot i dag”, skriver han.

Våra värderingar kan också göra att vi undviker diskussioner om sådant som känns obehagligt och obekvämt.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Det handlar om Gud – inte om oss

Vardagskrönika Inget ord lär oss mer om avgudadyrkan än Nehushtan. Det är inte ett vanligt ord att skriva texter... onsdag 18/5 00:00

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier