Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Mats Löfving blev 61 år gammal. Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Polischef Mats Löfving hittad död i hemmet

Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, hittades under onsdagen död i sitt hem i Norrköping.

– Det är oerhört tragiskt, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Nyheter · Publicerad 11:34, 23 feb 2023

– Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt, säger rikspolischef Anders Thornberg i en kommentar på polisens hemsida.

Polisen larmades via SOS vid 19-tiden om en skadad person inomhus.

– Det visade sig att det var Mats Löfving som var skadad och hans liv gick inte att rädda, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson-Strömberg till Ekot.

Dödsfallet utreds av polisen för att ta reda på vad det är som har hänt. Inga ytterligare kommenterar har lämnats i saken.

”Mina tankar går till Mats Löfving, hans anhöriga och arbetskollegor. Vi kommer göra allt vi kan för att stödja dem i denna svåra stund”, säger Anders Thornberg.

Mats Löfving blev 61 år gammal.

Löfving, tidigare chef för nationella operativa avdelningen (Noa), regionpolischef i Stockholm samt ställföreträdande rikspolischef, omplacerades i december förra året i samband med att utredningar inleddes gällande hans relation med dåvarande underrättelsechefen Linda Staaf.

Den 1 februari meddelade åklagaren att Löfving delgivits misstanke om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Staaf som underrättelsechef vid Noa 2015, samt för beslutet att tilldela Staaf ett tjänstevapen 2020. Den åklagarledda förundersökningen var ännu inte färdig.

Utredaren Runar Viksten, som också har granskat händelserna inom polisledningen på uppdrag av Anders Thornberg, presenterade sin rapport på onsdagen. Viksten anser att Mats Löfving var jävig i fyra fall som rör beslut gällande Linda Staaf. Runar Viksten anser dock inte i rapporten att det förelåg något jäv när Staaf fick tjänsten.

Viksten rekommenderade, som ett resultat av rapportens slutsatser, att rikspolischefen skulle överväga att avskeda Löfving eller ta bort honom från chefsposition.

Dödsfallet beklagas av många.

– Det är med sorg jag har nåtts av det tragiska beskedet att Stockholms regionpolischef Mats Löfving har avlidit, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en kommentar.

– Mina tankar går till hans anhöriga och kollegor, fortsätter Strömmer.

Även Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow skriver beklagande på Twitter om att hennes tankar går till anhöriga, vänner och kollegor.

– Jag känner en sorg och bestörtning och tänker jättemycket på Mats Löfvings anhöriga, familj och kollegor. Eftersom han var vår medlem har vi stöttat honom under den här processen, medmänskligt stöttat, säger hon till P1 Morgon.

Dagen efter beskedet om Löfvings död är tankarna många, säger hon till radion.

– Alla människor kan göra fel, men man är fortfarande en människa.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00