Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Många poliser vittnar om en otillräcklighet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Polisbrist innebär fara för poliser

Var fjärde polis har inte fått förstärkning trots att de befunnit sig i kritiska situationer och fler uppger att arbetsbelastningen varit hög det senaste året. Det visar en ny mätning från Polisförbundet.

Nyheter · Publicerad 16:00, 9 jun 2022

Polisbristen är fortfarande stor trots att flera nyanställningar gjorts och poliskåren är större än någonsin.

Enligt Polisförbundets mätning upplever drygt varannan polis att arbetsbelastningen ökat och att det har en negativ påverkan på polisernas psykosociala arbetsmiljö. Över 70 procent uppger även att det väcker en känsla av otillräcklighet när det sällan eller aldrig finns nog med personal på avdelningen.

”Jag känner en oro över den press som polisbristen sätter på svensk polis”, skriver Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

Antalet poliser är i dag 205 per 100 000 invånare och målet är att ha 216 till utgången av 2024. Det är samma nivå som år 2010, uppger Polisförbundet på sin hemsida.

”För att komma till rätta med polisbristen och polisernas höga arbetsbelastning måste vi se fortsatta satsningar på polislönerna, fler poliser och att vi får poliser med en gedigen utbildning. Dessutom måste tiden för administration minimeras så att den polisiära kompetensen används där den verkligen behövs”, konstaterar Lena Nitz.

Bristen på personal kan sätta poliserna i riskfyllda situationer. Nästan var fjärde polis uppger att de har varit tvungna att klara sig själva i kritiska situationer utan tillgång till förstärkning.

Den vanligaste situationen är när polisen ingått i en patrull och andra patruller varit för långt bort eller på andra uppdrag.

– Det är oroväckande. Det säger lite om den situation vi befinner oss i, säger rikspolischef Anders Thornberg till Ekot.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00