Den svenska sexköpslagen kriminaliserar köp av sexuella tjänster. RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) anser att lagen är problematisk och arbetar för att ”köp av sexuella tjänster, av vuxna som under frivilliga former har sex mot ersättning” inte ska vara kriminaliserat.
Däremot står förbundet fast vid att sexköp där det förekommer brott, som människohandel eller om den som säljer den sexuella tjänsten är påverkad av narkotika eller alkohol, ska förbli olagligt.
– För oss som rättighetsorganisation är det en självklarhet att stå upp för att alla som har sex mot ersättning ska ha tillgång till sina mänskliga rättigheter och till en trygg vardag, säger RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne i uttalandet.
– Vi ser hur vår kriminaliserande lagstiftning stigmatiserar och skapar stora svårigheter och är glada över att den diskuteras och problematiseras.
Simon Häggström, polis och specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål, är kritisk till RFSL:s ståndpunkt. Han menar att det är viktigt med en lagstiftning som ”lägger skulden där den hör hemma”.
”När jag i dag läser RFSL:s ställningstagande … blir jag mörkrädd och jag kan inte annat än undra vad det är för verklighet RFSL lever i?”, skriver han i sitt Facebookinlägg.
Efter elva års arbete i dessa miljöer anser han att de frivilliga former som RFSL talar om sällan förekommer i verkligheten:
”I tusentals möten med kvinnor, män och transpersoner blir det för mig tydligt att prostitutionsmarknaden domineras av människor som tvingats dit på grund av omständigheter i livet som de många gånger inte kunnat rå för. Det rör sig oftast om fattigdom, sexuella övergrepp, missbruk och psykisk ohälsa.”
Simon Häggström har den bestämda uppfattningen att ett avskaffande av sexköpslagen inte skulle skydda dessa människor, utan i stället ge sexköpare och hallickar utrymme att kunna exploatera dem ännu mer.
”Att gömma sig bakom regnbågsflaggans färger och göra sexhandeln till en fråga om mänskliga rättigheter, är att överge ett stort antal människor som är i ett desperat behov av hjälp.”
Häggström poängterar, att det dessa människor behöver är rimliga förutsättningar att kunna leva ett normalt liv utan att behöva sälja sin egen kropp.
”Där hade RFSL kunnat göra en stor insats som en av landets största hbtq-organisationer”, menar han.