Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Polis om brottsligheten: En omfattning vi inte sett

Att anhöriga till kriminella skjuts väcker oro hos polisen och politiker.

– Den grova organiserade brottsligheten har nått en omfattning vi inte tidigare sett, säger polischefen Christer Birgersson.

– Nya gränser har passerats, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Nyheter · Publicerad 19:00, 13 sep 2023

Den senaste tiden har det skett flera skjutningar där anhöriga till gängkriminella tros ha varit måltavlor. Dessa hämndaktioner riskerar att bli en våldsspiral där brott efter brott begås, enligt polisen. Det finns även risk att personer som inte har någon koppling till de gängkriminella över huvud taget träffas av misstag, vilket verkar ha varit fallet med skjutningen i Uppsala på tisdagsmorgonen.

I staden har det skett fyra skjutningar under kort tid. Enligt Christer Birgersson, som är kommenderingschef för den särskilda händelsen som polisen inlett efter tisdagens dödsskjutning, har våldsutvecklingen eskalerat under lång tid i Uppsala.

– Just nu har vi ett behov i Uppsala att få stöd för att få en trend som bryts vad gäller den grova organiserade brottsligheten, säger han på en presskonferens.

Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisens region Mitt, säger på presskonferensen att polisen misstänker att fler skjutningar kommer att ske.

Polisen jobbar trygghetsskapande i området, men Åsa Larsson, tf lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta, säger att polisen inte kan bevaka varje adress.

– Men vi kommer att flytta vår utökade närvaro i områden där vi ser att det har skett och att det finns anhöriga, säger hon.

Statsminister Ulf Kristersson (M) är bekymrad över utvecklingen.

– Snart är det ett slitet uttryckt att nya gränser har passerats, men när man skjuter ihjäl barn, när mammor attackeras, när människor som, såvitt vi vet, är helt oskyldiga, blir nedskjutna i gängens ständigt pågående hämndaktioner – då tycker jag att nya gränser har passerats, säger han.

Han anser att dåden bekräftar att regeringens inriktning inom kriminalpolitiken är rätt.

– Vi måste göra alla de här väldigt långtgående sakerna som vi föreslagit.

– Polisen måste kunna avlyssna i förväg, vi måste utvisa de människor ur landet som inte har här att göra och genomföra det på riktigt, säger han.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00