Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Polen väntas ge skydd till foster med skador

Polen kan i veckan rösta igenom ett förslag som ger ökat skydd för landets ofödda. Ifall förslaget går igenom blir det förbjudet att abortera foster som bedöms ha skador.

Att abortera ett ofött barn på grund av dess hälsotillstånd är diskriminering, menar kvinnan bakom lagförslaget.

Nyheter · Publicerad 16:30, 16 apr 2020

I Polen är det i dag tillåtet att göra abort vid våldtäkt, incest, om fostret kan påvisas ha fosterskador eller om moderns liv hotas. Nu kan landets ofödda få ett starkare skydd. Ett lagförslag som innebär att fosterskademotiverade aborter skulle förbjudas väntas nämligen gå till parlamentsomröstning i veckan, rapporterar TT.

Syftet med förslaget är att säkerställa att lagen som skyddar mänskligt liv inte gör skillnad på foster på grund av deras hälsotillstånd, rapporterar det polska nyhetsmagasinet Wprost.

I utkastet till lagförslaget hänvisar man, enligt tidningen, till landets konstitution där det står att Polen ger rättsligt skydd till varje människa.

En person som uppges ha varit en förgrundsgestalt när det gäller utformningen av förslaget är prolife-aktivisten Kaja Godek. Enligt Wprost påpekar hon att polsk lag ålägger myndigheter att stödja födda funktionshindrade barn med medicinsk, psykologisk och materiell hjälp.

”Att samtidigt ge lagstöd för att döda [ofödda] barn som misstänks ha sjukdom eller funktionshinder är en obegriplig motsägelse”, skriver hon, enligt tidningen.   

Kaja Godek menar vidare att abort på foster som tros ha skador är diskriminerande.

Förslaget välkomnas i prolife-kretsar, men möter också kritik.

Lagarna är ”besinningslöst bakåtsträvande” och ”underblåser rädsla och okunskap”, menar Draginja Nadazdin, Amnesty Internationals Polenchef, enligt SVT.

Enligt TT har lagförslaget legat på is sedan 2016 då partiet Lag och rättvisa drog tillbaka det efter omfattande protester. Hans Linde, ordförande för RFSU, menar att det finns en anledning till att förslaget är uppe för omröstning nu när världens ögon är riktade mot coronautbrottet och restriktioner sätter stopp för demonstrationer i Polen.

– Det är alldeles uppenbart att den polska regeringen utnyttjar den här krisen till att klubba igenom väldigt långtgående lagförslag, säger han till TT.

Katarzyna Jezierska, professor i statsvetenskap vid Högskolan Väst, håller dock inte helt med om att lagförslaget läggs fram just nu på grund av pandemin.

– Medborgarinitiativet löper ut i maj, vilket betyder att chansen att behandla lagförslaget försvinner, säger hon till TT.

Nyhetsbyrån förklarar att lagförslaget grundar sig i ett medborgarinitiativ där över 100 000 namnunderskrifter har tvingat parlamentet att lyfta frågan.

Enligt TT pekar mycket på att lagförslaget går igenom. Regeringspartiet Lag och rättvisa har nämligen majoritet i parlamentet och president Andrzej Duda ställer sig bakom förslaget, skriver nyhetsbyrån.  

Att döma av en opinionsundersökning från 2013 verkar polackerna tycka att det är rätt att skydda foster i stor utsträckning. Enligt undersökningen ansåg 75 procent av polackerna att abort är ”fel och aldrig kan ursäktas”, medan sju procent inte såg några problem med ingreppet.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00