Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Polen och Ungern öppnar famnen för flyktingarna

Regeringarna i Polen och Ungern har från många håll omtalats som motståndare till invandring. Nu öppnar de båda länderna upp sina gränser för flyktingar från krigsdrabbade grannlandet Ukraina.

Kristna kyrkor rapporteras vara involverade i arbetet att bistå flyktingar med husrum och andra förnödenheter.

Nyheter · Publicerad 14:27, 28 feb 2022

Unicefs prognos är att miljontals människor kan komma att fly från kriget. Motorvägen mellan Ukrainas huvudstad Kiev och den polska gränsövergången Medyka beskrivs som en enda lång bilkö, uppger SVT.

”Sedan krigsutbrottet i Ukraina har inrikesminister Mariusz Kaminski sagt att Polen kommer att ta emot alla som kommer över gränsen och räknar med att uppemot en miljon ukrainare kommer att söka sig hit. I Polen är det helt nya tongångar jämfört med flyktingkrisen 2015”, skriver SVT:s utrikesreporter Erika Bjerström.

Nyligen vädjade en polsk biskop till landets kyrkor att förbereda sig för att välkomna ukrainska flyktingar. Missionsorganisationen The Alliance Canada berättar att man samarbetar med en kyrka i Polen som är involverad i hjälpinsatser för flyktingar från Ukraina.

”Vår samarbetskyrka tillhandahåller redan tillfälligt boende för 180 flyktingar och planerar att sätta upp skyddsrum för många fler som väller in i landet. Lokala kyrkor runtom i Polen förbereder sig för att dela ut mat och förnödenheter”, skrev The Alliance Canada på sin Facebooksida i lördags.

TV4:s reporter Jona Källgren har, i direktrapportering från gränsområdet, berättat att många flyktingar till en början blev fast på den ukrainska sidan, då ukrainska tulltjänstemän endast släppte igenom ett fåtal fyktingar. Nu verkar situationen dock ha ändrats. Över 150 000 har korsat gränsen från Ukraina till Polen de senaste dagarna, skriver TT.

Människor på flykt från Ukraina tar sig också till Ungern, Slovakien, Rumänien och Moldavien, rapporterar SVT. Frälsningsarmén är en av många organisationer som uppger att man förbereder hjälpinsatser på plats i flera av de grannländer dit flyktingströmmar anländer i ett första skede.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tidigare ansetts vara den ryske presidenten Vladimir Putins närmaste allierade inom EU. Vid ett besök på en plats där Ungern gränsar mot Ukraina uttryckte Orbán att alla europeiska länder, inklusive Ungern, fördömer Ryssland och stödjer sanktionerna mot landet, uppger BBC.

– Vi måste återställa freden, sade Viktor Orbán enligt BBC.

Vi måste återställa freden.

En sund familjepolitik ger styrka åt samhällsbygget

Ledare Det är tyst om familjen i valrörelsen. Samtliga riksdagspartier står i princip bakom uppfattningen... onsdag 10/8 00:20

Studie: Fem barn föddes levande efter abort

Minnesota. Fem foster föddes levande efter en abort i Minnesota förra året. Det slår en rapport från... onsdag 10/8 21:00

L: Inför förskoletvång för barn med dålig svenska

Barnomsorg. Liberalerna (L) vill införa förskoleplikt för barn som ligger efter med svenskan. I valmanifestet... onsdag 10/8 17:00

En anpassning till samtiden drar inte fler till kristen tro

Ledare Sommaren går in för landning och semesterfirare återvänder hem. Skolor och arbetsplatser förbereder... tisdag 9/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier