Nyheter

Plusarkiv: Wrigfors

Wrigfors – skandalbyggare eller förtalad?
Efter TV4-serie om byggfusk ger Curt Wrigfors
en annan version om sanningen till ArbetslivI mitten av mars kunde man i TV4-programmet Fuskbyggarna möta den kristna byggföretagaren Curt Wrigfors som framför dold kamera ställdes till svars för familjen Johansson-Ax:s dåligt byggda villa. Programmet påstår framför allt att Curt Wrigfors som kristen ägnat sig åt fuskbygge och omoral. Arbetsliv har ställt Curt Wrigfors mot väggen - är han kristen och fuskbyggare?

I mitten av mars
berättade Jessica Ax och Thomas Johansson i TV4:s Fuskbyggarna om sitt hus där de skulle bo tillsammans med sina åtta barn. Men efter en tid var de inte nöjda med bygget och en tvist uppstod med byggherren Curt Wrigfors, en konflikt som togs upp i TV4:s granskningsprogram med Lennart Ekdal i spetsen.

En snabbläsning av kommentarer på nätet visar att du inte är särskilt populär. Hur känns det att heta Curt Wrigfors?

– Nätet innehåller väl både ris och ros, merparten av min karriär innehåller ju stora framgångar, men det här programmet är det värsta jag varit med om i livet – att så fullständigt klä av en heder och ära. Jag har fullständigt tappats ner i det djupaste kärr, det är tufft.

Det finns många som kanske skulle sluta läsa här och säga att du bara spelar offer. Kommentar?

– Mina memoarer som jag gav ut 2008 heter "I med- och motgång" så visst, det är inte något nytt för mig att jag är omtalad och får kritik. Jag har arbetat med utveckling, förnyelse och förändring. Vågar man ta tag i saker möter man också motstånd. Gör man ingenting och låter allt ha sin gilla gång, utan bara sitter av sin tid vid sitt skrivbord händer ju ingenting.

Är inte den bilden lite väl magstark när den kommer från dig?

– Jag menar att det finns ett samband mellan höjderna på framgång och djupen på motgång. Se på Josef i Bibeln som fick vara med om motgångar, men blev sedan till välsignelse.

Men Josef hade ju inte gjort 34 konkurser. Hur ser du på att vara kristen och representera Gud samtidigt som du kursat så många bolag?

– Team boros konkurs var resultatet av ett fientligt övertagande från banken och en konkurrent. Konkurs är man ju skyldig att göra när ett företag är på obestånd, det har inget att göra med om man är kristen eller inte. 20 av dessa konkurser var dotterbolag i Team Boro-koncernen som jag var vd för och det blev således en dominoeffekt.

Det förekommer uppgifter i programmet om att du har skulder i miljardklassen.

– Det är inte sant, det är rent påhitt och har ingen sanning över huvud taget. Förlusten i Team boro-koncernen var inte alls i någon miljardklass, tvärtom. Sista bokslutet för Team boro visade en vinst på 150 miljoner och privat har jag aldrig haft några skulder än sådant som lån till villan.

Vad är din bild av den där dagen då du mötte det dolda TV4-teamet?

– Under alla mina år i byggbranschen har ingen ringt upp mig på det sättet, så jag hade faktiskt en viss malande känsla av att det inte var okej. Men jag mötte ändå den riggade "kunden" och när jag var på väg till bilen kom Lennart Ekdal springande tillsammans med en kameraman. Jag blev perplex och bestämde mig för att inte kommentera något då. Att under sådana turbulenta förhållanden ge en seriös kommentar, det går inte. Hade de varit seriösa hade de naturligtvis bokat en tid för intervju. Jag skickade även ett utförligt mejl till Lennart Ekdal samma kväll, där jag kommenterade det aktuella ärendet.

Vad var dina tankar i bilen?

– Jag var totalt utslagen, man kan inte ta in en sådan händelse. Tanken på att ge upp var inte långt bort.

I programmet fick du bland annat kritik för att du utgav dig för att representera Vimmerbyhus. Jobbade du där?

– Jag hade ett konsultuppdrag för Vimmerbyhus vilket förnekas av ledningen i programmet. Men faktum är att dagen efter mötet med Ekdal berättade jag för styrelseordföranden för Vimmerbyhus om händelsen så att han var informerad. Däremot hade inslaget inget med Vimmerbyhus att göra, det var ju ett ärende som var flera år gammalt.

Programmet handlade om att familjen Johansson-Ax var kritisk till dig. Vad har du att säga om familjen?

– Vi hade en besiktning av deras hus och de anmärkningar som fanns, vilket värderades av besiktningsmannen till 87 500 kronor. Honom hade familjen själva valt, men han var ändå opartisk. Ett par månader senare kommer det ett brev från kundens advokat där man plötsligt hade värderat anmärkningarna till 993 000 kronor. Eftersom den värderingen var gjord av den entreprenör som kunden själv har anlitat och som utfört den felaktiga grunden, uppfattade vi det som oseriöst och lämnade vidare ärendet till vår advokat. Dessutom stod entreprenören familjen nära och var orsak till många av de anmärkningar som kom fram i programmet.
Familjen säger att du var svår att få tag i under den här perioden.
– Olyckligtvis blev jag allvarligt sjuk och genomgick både en hjärtoperation och en njurtransplantation.

Även redaktionen tyckte att du varit svår att få tag på. Var du det?

– Det är ren lögn. Direkt efter att vi möts med dold kamera mejlar jag Ekdal och ger en fyllig bild av ärendet, men han svarar aldrig. Så han hade ju ändå min mejladress och jag fick inga telefonsamtal från TV4.

I programmet lyssnar Ekdal på Brunnsparkskyrkans närradioprogram med Curt Wrigfors som programledare, och för ett resonemang om att han om någon inte borde byggfuska eftersom han predikar etik och moral i radion.

– Jag predikade inte i radion, utan spelade skivor i ett musikprogram där folk får ringa in och önska, säger Curt Wrigfors, som varit ordförande i församlingens mediaråd.
– Självklart hyllar jag etik och moral, men visst var det en tacksam vinkel för TV4.

Så du menar att Ekdals vinkel var att du var kristen och fuskbyggare?

– Ja. Men det är klart att under mina 40 år i branschen och bland de 50 000 hus jag varit med och byggt finns ett och annat som man inte är stolt över, som folk reklamerat. Men det händer i alla företag. Men det gör mig inte till en fuskbyggare, jag vill inte identifiera mig med några sådana – det är för mig fullständigt fjärran.
Curt Wrigfors berättar att han i början av mars 2010 fick ett brev från Nordisk film, som producerat programmet åt TV4 och som ville att han skulle kommentera programmet senast den 26 mars, vilket var flera veckor efter att programmet skulle sändas.
– Jag uppfattade att man lurade mig att höra mig efter att programmet sänts, säger Curt Wrigfors som tog kontakt med Nordisk film samma kväll.
I en mejlväxling som Arbetsliv tagit del av mellan Curt Wrigfors och TV4:s programchef Maria Mowbray skriver hon att det är kanalens uppfattning att "innehållet i avsnittet, inklusive rätten till bemötande, uppfyller kraven i befintligt regelverk".
Men mejlväxlingen resulterade ändå i att kanalen sköt upp sändningen en vecka eftersom Wrigfors skulle kunna hinna ha ett möte där han kunde återge sin version.

TV4 lovar i en mejlväxling att rätta till de felaktigheter som du påpekar. Trots det har du gjort en anmälan till Granskningsnämnden?

– Jag fick se programmet och man låter mig komma till tals. Men man rättade inte de sakfel som jag påpekade, de är i kvar i programmet. Därför har jag gjort en anmälan.

Hur tycker du att TV4 tar sig an saken?

– Jag har varit vd för de största husföretagen i Sverige och TV4 jämför mig med någon slags fuskande hantverkare som smiter. Jag blir upprörd bara jag tänker på det. Det var faktiskt jag som i slutet av 1980-talet tog initiativ till byggfelsförsäkringen som familjen har. Jag gjorde upp med dåvarande bostadsminister Hans Gustafsson om att införa det frivilligt från branschen eftersom jag visste att det pågick en lagstiftningsdiskussion om det. Jag höll på att bli utesluten ur branschföreningen för att jag drev igenom byggfelsförsäkringen.

Hur tänker du på den åttabarnsfamilj som blev drabbad i Ödeshög?

– Om det efter slutbesiktning inträffar skador har kunden en byggfelsförsäkring då försäkringsbolaget prövar om felaktigheterna är relevanta. Familjen har att föra diskussioner med försäkringsbolaget om eventuell ersättning. Är det relevant får de ersättning av dem.

Så det är inte synd om familjen då?

– Självfallet beklagar jag om det finns felaktigheter i huset, men det finns ett trygghetssystem via byggfelsförsäkringen. Det vore bättre att lägga kraft på att övertyga försäkringsbolaget om att man har rätt i sina påpekanden än att ägna sig åt sensationer i tv. Programmet bygger på en snyftfilosofi där familjen sitter i tv och gråter. De är verkligen inte så rättslösa som det framstår.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS