Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Plusarkiv: DDR och den svenska skolan: De formade den svenska enhetsskolan

Nyheter · Publicerad 02:45, 5 feb 2010
De formade den svenska enhetsskolanStellan Arvidsson och Britta Stenholm dominerade svensk skolpolitik i decennier, via skolpolitiska utredningar och samhällsdebatter. De satt i 1946 års skolkommission och var livskamrater i 40 år.

När förre Tage Erlander på 1980-talet skriver om den skolkommission han tillsatte år 1946, skrev han att innehållet "i huvudsak var skrivet av Stellan Arvidsson" (Samtal med Arvid Lagercrantz, 1982). Vid sidan av ATP-reformen beskrev han den åtföljande skolreformen som "vår största reform under efterkrigstiden".

Stellan Arvidsson var under många år rektor för Stockholms folkskoleseminarium och socialdemokratisk riksdagsledamot åren 1957-1968.

Britta Stenholm var skolinspektör, skoldirektör och skrev i Skolledaren. Hon ledde läroboksgranskningar, fick uppdrag av Utbildningsdepartementet, Skolöver-styrelsen, Nordiska ministerrådet och AB Statens skolresor. Hon samarbetade med Jens Orring sedan 1940-talet. Orring var generaldirektör på SÖ.

DDR belönade Stellan Arvidsson och Britta Stenholm med kurortsvistelser, ordnar, hedersdoktorat och medaljer. Stasi-arkiven avslöjar hur de fick en privilegierad ställning: "En semester i en badort vid Östersjön går verkligen att ordna utan några som helst svårigheter... Kanske kunde man koppla det till nägra dagars studiebesök i skolor – till vilka vi även inbjuder Britta Stenholm – kanske en kombinerad pedagogisk resa och privat avkoppling..."

Stellan Arvidsson fick fredsmedalj av DDR år 1983. Ända fram till sin död år 1997 höll Stellan Arvidsson fast vid sitt försvar av DDR.

Ruben Agnarsson
ruben.agnarsson@varldenidag.se

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...