Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Pingstvänner medverkar i årets luciatåg i SVT

När SVT:s Luciamorgon sänds på fredag har många av de medverkande anknytning till pingstförsamlingen i Gränna. Flera av församlingens medlemmar är med och leder arrangemanget och de flesta av solisterna går på församlingens egen musikskola.

Nyheter · Publicerad 15:20, 10 dec 2019

En av de drivande är församlingsmedlemmen, körledaren och producenten Marina Andersson, som berättar för Världen idag om stämningen bland alla de unga som kommer att synas i rutan på fredag.

– Det är fantastiskt, det är jätteförväntan. Det här är vanliga barn och ungdomar, som älskar att musicera och tycker det här är roligt, konstaterar hon.

Andersson jobbar till vardags som elevstöd och skolpastor på Ribbaskolan i Gränna, där hon leder en lågstadiekör med ungefär 60 barn. Hon berättar om hur den lilla stadens luciafirande lades ner för ett antal år sedan, då de som tidigare hade dragit i det inte orkade fortsätta.

För fem år sedan valde dock pingstförsamlingen, i samarbete med Svenska kyrkan och Lions, att starta upp ett nytt luciafirande som inte bara var ett luciatåg utan också en konsert för alla generationer. Andersson blev den som fick hålla i själva programmet.

– Människorna här i Gränna blev jätteglada. Det blev väldigt uppskattat, minns hon.

Evenemanget har sedan fortsatt varje år i Gränna kyrka och vuxit till två konserter per tillfälle. Studieförbundet vuxenskolan har också kommit med som arrangör.

Möjligheten att vara med i tv är något som Marina Andersson har den lokala vårdcentralschefen att tacka för, på grund av något denna sade vid luciafirandet för tre år sedan.

– Hon tittade mig i djupt i ögonen och sade: ’Det här skulle ha varit på Sveriges television’, minns Andersson, som sedan ringde till SVT-chefen och tipsade om Grännas luciafirande.

Förra året gjorde Grännaborna en dokumentär om sitt luciafirande, som sedan skickades upp till SVT i Stockholm. Det var dock först i somras som Marina Andersson verkligen fick napp, då hon fick ett samtal med beskedet att SVT ville sända Grännas luciafirande i år.

Som kristen ser Marina Andersson evenemanget som en välsignelse från ovan.

– För mig är det här en uppmuntran att få ge evangeliet till Sverige, genom att använda en svensk tradition där vi sjunger sånger som vi tror på, säger hon.

Körledaren ser också luciafirandet som ett positivt sätt för pingstförsamlingen att möta och bli en del av samhället på.

– Vi är med och skapar något positivt för vår stad. Det är ett enda stort relationsbygge där man lär känna människor och där vi som kyrka inte blir anonym utan en aktiv aktör, säger hon.

I det luciatåg som kommer att synas i SVT på fredag ingår 35 unga tjejer, från årskurs åtta och uppåt och i kören finns 100 barn. Därtill medverkar ytterligare några solister från staden, samt en stalledrängskör som ackompanjeras av ett bluegrassband.  

För en småstad med under 3 000 invånare, och en pingstförsamling med endast kring hundra medlemmar, ser årets luciafirande ut att gå till historien.

– Tänk när lilla Gränna får göra Luciamorgon för en och en halv miljon tittare. Det är SVT:s största högtidsprogram. Det är stort, säger Marina Andersson.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Bibelskolan Champion blir tillgänglig även på webben

Webbskola. Nu blir det möjligt för elever att gå kvällsbibelskolan Champion online via webben. Missionärsparet... torsdag 6/8 17:00

UMU vill sända ut team från Småland – startar ny DTS

Nu blir det möjligt att gå Ungdom med uppgifts lärjungaskola i småländska Holsbybrunn. Härifrån ska... torsdag 6/8 14:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...