Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Pingstvänner medverkar i årets luciatåg i SVT

När SVT:s Luciamorgon sänds på fredag har många av de medverkande anknytning till pingstförsamlingen i Gränna. Flera av församlingens medlemmar är med och leder arrangemanget och de flesta av solisterna går på församlingens egen musikskola.

Nyheter · Publicerad 15:20, 10 dec 2019

En av de drivande är församlingsmedlemmen, körledaren och producenten Marina Andersson, som berättar för Världen idag om stämningen bland alla de unga som kommer att synas i rutan på fredag.

– Det är fantastiskt, det är jätteförväntan. Det här är vanliga barn och ungdomar, som älskar att musicera och tycker det här är roligt, konstaterar hon.

Andersson jobbar till vardags som elevstöd och skolpastor på Ribbaskolan i Gränna, där hon leder en lågstadiekör med ungefär 60 barn. Hon berättar om hur den lilla stadens luciafirande lades ner för ett antal år sedan, då de som tidigare hade dragit i det inte orkade fortsätta.

För fem år sedan valde dock pingstförsamlingen, i samarbete med Svenska kyrkan och Lions, att starta upp ett nytt luciafirande som inte bara var ett luciatåg utan också en konsert för alla generationer. Andersson blev den som fick hålla i själva programmet.

– Människorna här i Gränna blev jätteglada. Det blev väldigt uppskattat, minns hon.

Evenemanget har sedan fortsatt varje år i Gränna kyrka och vuxit till två konserter per tillfälle. Studieförbundet vuxenskolan har också kommit med som arrangör.

Möjligheten att vara med i tv är något som Marina Andersson har den lokala vårdcentralschefen att tacka för, på grund av något denna sade vid luciafirandet för tre år sedan.

– Hon tittade mig i djupt i ögonen och sade: ’Det här skulle ha varit på Sveriges television’, minns Andersson, som sedan ringde till SVT-chefen och tipsade om Grännas luciafirande.

Förra året gjorde Grännaborna en dokumentär om sitt luciafirande, som sedan skickades upp till SVT i Stockholm. Det var dock först i somras som Marina Andersson verkligen fick napp, då hon fick ett samtal med beskedet att SVT ville sända Grännas luciafirande i år.

Som kristen ser Marina Andersson evenemanget som en välsignelse från ovan.

– För mig är det här en uppmuntran att få ge evangeliet till Sverige, genom att använda en svensk tradition där vi sjunger sånger som vi tror på, säger hon.

Körledaren ser också luciafirandet som ett positivt sätt för pingstförsamlingen att möta och bli en del av samhället på.

– Vi är med och skapar något positivt för vår stad. Det är ett enda stort relationsbygge där man lär känna människor och där vi som kyrka inte blir anonym utan en aktiv aktör, säger hon.

I det luciatåg som kommer att synas i SVT på fredag ingår 35 unga tjejer, från årskurs åtta och uppåt och i kören finns 100 barn. Därtill medverkar ytterligare några solister från staden, samt en stalledrängskör som ackompanjeras av ett bluegrassband.  

För en småstad med under 3 000 invånare, och en pingstförsamling med endast kring hundra medlemmar, ser årets luciafirande ut att gå till historien.

– Tänk när lilla Gränna får göra Luciamorgon för en och en halv miljon tittare. Det är SVT:s största högtidsprogram. Det är stort, säger Marina Andersson.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...