Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Pingstvänner medverkar i årets luciatåg i SVT

När SVT:s Luciamorgon sänds på fredag har många av de medverkande anknytning till pingstförsamlingen i Gränna. Flera av församlingens medlemmar är med och leder arrangemanget och de flesta av solisterna går på församlingens egen musikskola.

Nyheter · Publicerad 15:20, 10 dec 2019

En av de drivande är församlingsmedlemmen, körledaren och producenten Marina Andersson, som berättar för Världen idag om stämningen bland alla de unga som kommer att synas i rutan på fredag.

– Det är fantastiskt, det är jätteförväntan. Det här är vanliga barn och ungdomar, som älskar att musicera och tycker det här är roligt, konstaterar hon.

Andersson jobbar till vardags som elevstöd och skolpastor på Ribbaskolan i Gränna, där hon leder en lågstadiekör med ungefär 60 barn. Hon berättar om hur den lilla stadens luciafirande lades ner för ett antal år sedan, då de som tidigare hade dragit i det inte orkade fortsätta.

För fem år sedan valde dock pingstförsamlingen, i samarbete med Svenska kyrkan och Lions, att starta upp ett nytt luciafirande som inte bara var ett luciatåg utan också en konsert för alla generationer. Andersson blev den som fick hålla i själva programmet.

– Människorna här i Gränna blev jätteglada. Det blev väldigt uppskattat, minns hon.

Evenemanget har sedan fortsatt varje år i Gränna kyrka och vuxit till två konserter per tillfälle. Studieförbundet vuxenskolan har också kommit med som arrangör.

Möjligheten att vara med i tv är något som Marina Andersson har den lokala vårdcentralschefen att tacka för, på grund av något denna sade vid luciafirandet för tre år sedan.

– Hon tittade mig i djupt i ögonen och sade: ’Det här skulle ha varit på Sveriges television’, minns Andersson, som sedan ringde till SVT-chefen och tipsade om Grännas luciafirande.

Förra året gjorde Grännaborna en dokumentär om sitt luciafirande, som sedan skickades upp till SVT i Stockholm. Det var dock först i somras som Marina Andersson verkligen fick napp, då hon fick ett samtal med beskedet att SVT ville sända Grännas luciafirande i år.

Som kristen ser Marina Andersson evenemanget som en välsignelse från ovan.

– För mig är det här en uppmuntran att få ge evangeliet till Sverige, genom att använda en svensk tradition där vi sjunger sånger som vi tror på, säger hon.

Körledaren ser också luciafirandet som ett positivt sätt för pingstförsamlingen att möta och bli en del av samhället på.

– Vi är med och skapar något positivt för vår stad. Det är ett enda stort relationsbygge där man lär känna människor och där vi som kyrka inte blir anonym utan en aktiv aktör, säger hon.

I det luciatåg som kommer att synas i SVT på fredag ingår 35 unga tjejer, från årskurs åtta och uppåt och i kören finns 100 barn. Därtill medverkar ytterligare några solister från staden, samt en stalledrängskör som ackompanjeras av ett bluegrassband.  

För en småstad med under 3 000 invånare, och en pingstförsamling med endast kring hundra medlemmar, ser årets luciafirande ut att gå till historien.

– Tänk när lilla Gränna får göra Luciamorgon för en och en halv miljon tittare. Det är SVT:s största högtidsprogram. Det är stort, säger Marina Andersson.

Ny teknik bäddar för antikristligt system

Ledare På SVT Play kan man titta på en dokumentär vid namn ”Det kinesiska experimentet”. Den ger en skrämmande inblick i det enorma system för...

Utan den närvaron skulle mycket av vårt samhälle falla samman.

Ledarkrönika Om jag ska skriva några rader om hur jag i början av januari vände stegen upp mot Clarion Sign i Stockholm, till pingströrelsens årliga nationella...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...