Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Niklas Piensoho Foto: Arash Asadi

Piensoho: Be för makthavarna

Niklas Piensoho, pastor och föreståndare i Filadelfiakyrkan i Stockholm, är en av två kaplaner i riksdagens kristna grupp. Han ser tydligt politikernas utmaningar i samband med flyktingkrisen och uppmanar kristna att be för beslutsfattarna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 nov 2015

På frågan hur han upplever det att verka som pastor i den miljö som riksdagen är, svarar Niklas Piensoho med ordet meningsfullt.
– Det är en viktig plats att finnas på.

Han menar att riksdagens kristna grupp för många ledamöter blir en oas i arbetet.
– Man kan tänka att demokrati är ett konfliktlösningsverktyg, det vill säga riksdagen sjuder av konflikter som naturligtvis är oerhört tröttande. Man möts utifrån olika positioner och förhandlar utifrån olika viljor. Då är det skönt att mötas i försoning, inte som kombattanter utan som systrar och bröder.

Niklas Piensoho är på plats i riksdagen en gång i veckan och finns tillgänglig som själavårdare och för samtal för den som önskar. Han arbetar också med den Alphakurs som just nu pågår i riksdagen genom den kristna gruppen.

Märker man av den ansträngda situationen kring flyktingkrisen också i riksdagen?
– Inte i gruppen, men man märker hos enskilda ledamöter att det är väldigt högt tryck i den här frågan just nu. Man kan inte agera partipolitiskt längre utan det måste till bredare och gemensamma lösningar.

Är det någon skillnad annars på att vara pastor i det här jämfört med andra sammanhang?
– Det är inte så stor skillnad. Det man märker är att det här är människor som är vana vid idéburna tankar och åsikter, och har lättare att formulera sig kunskapsmässigt abstrakt. Men jag skulle säga att i Sverige har vi i bästa mening vanliga människor som politiker. Människor som brinner för något och går in i det här. Man ska vara oerhört tacksam för alla som vill ställa sig i en sådan här roll, för den är utsatt.

Han säger att besöken i riksdagen har aktualiserat aposteln Paulus uppmaning i Första Timoteusbrevet: att be för dem som har makten.

– Jag skulle säga, att är det något vi behöver göra nu i kristenheten så är det att be för våra ledare och be för de asylsökande. 40 000 asylsökande kom bara i oktober. Hur ska vi klara det här, hur ska lösningarna se ut i Sverige, i Europa och i världen? Det ligger på politikernas axlar just nu. Jag tror att vi ska be till Gud för dem om vishet och vägledning, det är oerhört viktigt just nu.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00