Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Peter Halldorfs Knutbyteori får mothugg: ”Oförskämd”

”Fundamentalistisk” bibelläsning var roten till sektutvecklingen i Filadelfia Knutby. Det menar författaren Peter Halldorf i en debattartikel i Dagen. Men Halldorfs beskrivning ifrågasätts nu från flera håll och pingstprofilen Jack-Tommy Ardenfors kallar analysen smärtsamt arrogant.

Nyheter · Publicerad 07:00, 24 jun 2020

Peter Halldorf efterfrågar i sin text om Knutby ”rannsakan över vad det är i den egna teologins och andlighetens dna som varit katalysator för denna katastrof”.

Han menar också att det han kallar en fundamentalistisk bibelsyn ”lever kvar i åtskilliga pingstkarismatiska miljöer, den gror under ytan, tillväxer på sina håll”.

Flera kristna profiler har reagerat starkt på Halldorfs påståenden. Jack-Tommy Ardenfors uttrycker i ett Facebookinlägg djup sorg över artikeln.

Han menar att Halldorf är direkt oförskämd när han kopplar bokstavlig bibelläsning till tragedin i Knutby och när han försöker länka pingströrelsen som helhet till skeendet.

Ardenfors anser att den som har minsta kännedom om Knutby vet att problemen definitivt inte handlade om att man läste Bibeln bokstavligen, skriver han.

Det som Peter Halldorf ser som en tragedi, att en bokstavlig bibelförståelse fortsatt präglar pingstkarismatiska miljöer, menar Ardenfors tvärtom är något gott och avgörande för en fortsatt positiv utveckling i Sverige och utomlands.

Att Halldorf vill härleda sektbeteendet till att läsa Bibeln bokstavligen kritiseras även av Micael Grenholm, pastor och debattör.

”Bibeln säger … inte bokstavligen att Åsa Waldau är Kristi brud, eller att Jesus ska komma tillbaka till Knutby i Uppland, eller att pastorer utövar andliga strider genom att ha sex med vem de vill, eller att Gud vill att Helge Fossmos hustru ska dödas”, påpekar han i en kommentar på Joel Halldorfs Facebooksida, där texten spridits.

Pingstpastorn Emil Gillsberg menar i samma kommentarsfält att det är en djup smärta att det gång på gång insinueras att pingströrelsen bara vänt Knutby ryggen och gått vidare.

”Ingenting kunde vara en grövre missuppfattning”, skriver han.

Samtidigt får Peter Halldorf stöd från andra röster. En av dem är Boel Hössjer Sundman, tidigare präst i Knutby och ansvarig för arbetet med Svenska kyrkans nya kyrkohandbok.

”Viktig text. Rannsakan behövs i fler samfund kring detta”, skriver hon.

Även Equmeniakyrkans biträdande kyrkoledare Sofia Camnerin hyllar Halldorfs text.

”Lysande bra o viktigt”, skriver hon i en Facebookkommentar.

Pastorn och teologen Lars Gunther menar dock att det är problematiskt när ”fundamentalism” används som en fras för allt man ogillar och för att dra bibeltroende över en kam.

Per-Arne Imsen, pastor och författare, tycker att Halldorfs teori, att det gemensamma problemet hos dem som hamnar i obibliska läror skulle vara deras bibeltro, är märklig.

Bibeln säger inte bokstavligen att Åsa Waldau är Kristi brud, eller att Jesus ska komma tillbaka till Knutby i Uppland, eller ... att Gud vill att Helge Fossmos hustru ska dödas.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00

Josefssons attack efter Vilks död: ”Hyckleri”

Yttrandefrihet. Efter konstnären Lars Vilks bortgång har hans livsgärning hyllats av många. Journalisten Janne... lördag 23/10 18:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier