Nyheter

Personal fick fly när Sveriges ambassad i Irak stormades

”Det som skedde var en omfattande stormning med bland annat våldsam vandalisering och där ambassadbyggnaden sattes i brand på flera ställen”, skriver den svenska ambassadens presstjänst. Foto: Ali Jabar/AP/TT
”Det som skedde var en omfattande stormning med bland annat våldsam vandalisering och där ambassadbyggnaden sattes i brand på flera ställen”, skriver den svenska ambassadens presstjänst. Foto: Ali Jabar/AP/TT
Tobias Billström. Foto: Anders Wiklund/TT
Tobias Billström. Foto: Anders Wiklund/TT
Under stort polispådrag tände två män eld på några sidor av koranen i torsdags. Foto: Oscar Olsson/APTT
Under stort polispådrag tände två män eld på några sidor av koranen i torsdags. Foto: Oscar Olsson/APTT

Den utsända personalen på Sveriges ambassad i Bagdad har omlokaliserats till Stockholm av säkerhetsskäl. Enligt uppgift till TT fanns personal på ambassaden när den stormades.På torsdagen brändes några sidor ur en koran i Stockholm, och protesterna mot Sverige fortsätter.

Publicerad Uppdaterad

Enligt UD:s presstjänst är omlokaliseringen av den svenska ambassadpersonalen temporär. Den ska tills vidare bedriva sitt arbete från Stockholm.

”Säkerheten prioriteras. Utsänd personal har anlänt till Sverige med reguljärflyg. Vidare åtgärder får vi återkomma till”, skriver presstjänsten.

Bakgrunden är det våldsamma angrepp som demonstranter utförde mot den svenska ambassaden natten till torsdagen. Källor uppger för TT att personal befann sig i ambassadbyggnaden när attacken skedde, men lyckades fly därifrån.

UD uppger att man av säkerhetsskäl inte kan kommentera i detalj hur situationen hanterades.

”Det var en besvärlig situation men all personal är välbehållen”, skriver presstjänsten.

Den svenska ambassadören befann sig inte i Bagdad, utan i Sverige, när angreppet skedde.

UD har i nuläget inte någon helhetsbild av hur stora skadorna på ambassadbyggnaden är.

”Det som skedde var en omfattande stormning med bland annat våldsam vandalisering och där ambassadbyggnaden sattes i brand på flera ställen”, skriver presstjänsten.

Enligt UD har Iraks ansvar för skyddet av ambassaden ”uppenbarligen brustit allvarligt”.

Källor uppger för TT att regeringen just nu försöker att kyla ner situationen så den inte eskalerar så att svenskar och svenska intressen utomlands hamnar i fara. Men det handlar även om säkerheten i Sverige.

Därför har, enligt källorna, svenska ministrar varit återhållsamma med uttalanden det senaste dygnet, trots att den irakiska regeringen kallat hem sin chargé d'affaires från Stockholm och uppmanat det svenska ambassadören att lämna Irak. Dessutom uppgav under torsdagen Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri att Irak stoppar alla affärer med svenska företag i landet.

Utrikesminister Tobias Billström (M) kom med ett skriftligt uttalande om ambassadstormningen i torsdags förmiddag och ytterligare ett uttalande på engelska sent på eftermiddagen där han beklagade den senaste koranbränningen.

UD:s kabinettssekreterare kallade under torsdagen upp Iraks chargé d'affaires. I samtalet framfördes att stormningen av ambassaden är ”helt oacceptabel”. Utrikesminister Billström har dessutom haft ett samtal med sin irakiska kollega, där samma budskap framfördes.

Att ge vika för protesterna mot Sverigeär inte rätt väg att gå enligt vice statsminister Ebba Busch (KD).

– Yttrandefriheten är stark, religionsfriheten är stark, och det är ett viktigt ansvar att fortsätta berätta om det och markera det, säger hon till Dagens Nyheter.

Bakgrunden till stormningen av ambassaden var de koranbränningar som ägt rum i Sverige, och då särskilt den bränning som skulle äga rum på torsdagen. Aktionen genomfördes på torsdagen, men det blev inte en hel koran som brändes, utan endast några sidor. De två männen som genomförde aktionen hade även med sig utskrivna bilder av den irakiska flaggan samt bilder på den irakiska religiösa ledaren Muqtada al-Sadr och Irans högste ledare ayatollah Ali Khamenei, bilder som de torkade sina skor med.

Koranaktionen har väckt upprördhet på många håll i Mellanöstern. I flera länder, bland annat Iran, Jordanien och Saudiarabien, har svenska ambassadörer kallats upp.

UD råder svenskar som befinner sig i Irak att så långt som möjligt undvika demonstrationer och andra situationer som kan utvecklas till oroligheter.

Powered by Labrador CMS