Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Pelosis besök i Taiwan väcker Kinas vrede

Nancy Pelosi och hennes delegation har kommit till Taiwan för fredens skull. Det säger den amerikanska toppolitikern sedan hennes besök på ön väckt Kinas vrede.

Nyheter · Publicerad 20:00, 3 aug 2022

Pelosi landade i Taiwan sent på tisdagskvällen trots högljudda protester från Kina om att besöket kommer att få allvarliga diplomatiska konsekvenser

– Vi kommer till Taiwan i vänskap, vi kommer till regionen i fred, sade Nancy Pelosi vid en träff med president Tsai Ing-Wen några timmar efter ankomsten.

Den taiwanesiska presidenten betonar å sin sida att man inte kommer att böja sig för Peking-regimens aggressiva reaktioner.

– Taiwan kommer inte att vika ner sig när vi ställs inför ökade militära hot. Vi kommer att fortsätta hålla försvarslinjen för demokratin, sade Tsai.

Den 82-åriga Pelosi är talman för USA:s representanthus, vilket gör henne till den högst uppsatta politikern från landet på ett kvartssekel att besöka Taiwan.

Reaktionerna från den kinesiska regimen har inte låtit vänta på sig. I samband med Pelosis plan landade kallades USA:s ambassadör upp till det kinesiska utrikesdepartementet, där han fick motta en varning om att Washington ”kommer att få betala priset”.

”Det här draget är oerhört flagrant till sin natur och kommer att få extrema konsekvenser”, säger Kinas vice utrikesminister Xie Feng, enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Vidare skriver den kinesiska armén, Folkets befrielsearmé (PLA), i ett uttalande att man som svar ska inleda ”riktade militära insatser”.

”PLA har högsta beredskap och kommer att inleda riktade militära insatser som svar och resolut försvara den nationella suveräniteten och territoriala integriteten och resolut omintetgöra extern inblandning och försök av separatister att bilda ett ’oberoende Taiwan’”, förklarar talespersonen Wu Qian.

Kina har även stöd av Ryssland, vars utrikesdepartement i ett uttalande beskriver besöket som en ”tydlig provokation”.

Flera amerikanska medier skriver att Kina den här veckan ska genomföra militärövningar som ska omringa ön, som svar på besöket. Taiwan uppger även att under tisdagen kränkte minst 21 kinesiska stridsplan örikets så kallade Adiz ( air defence identification zone) – ett ensidigt utropat område som är avsevärt större än landets luftrum.

Pelosi är som talman den tredje högst uppsatta politikern i USA, men besöket är inte ett officiellt regeringsbesök och anses ha ett större symboliskt än politiskt värde. President Joe Biden har sagt att USA:s militär inte ser resan till Taiwan ”som en bra idé just nu”.

Taiwans regering jublar över besöket, och utrikesdepartementet säger enligt AFP i ett uttalande att det ”kommer att stärka de nära banden mellan Taiwan och USA och fördjupa samarbetet inom alla områden”.

Befolkningen är mer splittrad, och många av de 23 miljoner invånarna, som länge har levt med hotet om en invasion, ser oroligt på Kinas vapenskramlande.I en debattartikel i The Washington Post, publicerad efter Pelosis ankomst, skriver talmannen att Taiwans ”robusta demokrati” står under hot och att Kommunistpartiet i Kina ökar sin aggressivitet.

”Vi kan inte stå bredvid när Kommunistpartiet fortsätter att hota Taiwan – och demokratin”, skriver hon.

Taiwan kommer inte att vika ner sig när vi ställs inför ökade militära hot. Vi kommer att fortsätta hålla försvarslinjen för demokratin.

Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig och demokratisk stat, men den har bara erkänts som en sådan av en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.

Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek retirerade till Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som formellt benämns som Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen.
Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.

Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00