Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Den tidigare Facebookanställda visselblåsaren Frances Haugen säger att Facebook stängde av säkerhetssystem efter presidentvalet. Foto: Robert Fortunato/AP/TT

Pekar ut Facebook för medansvar till stormning

Bidrog Facebook till att piska upp den våldsamma stämning som kulminerade i stormningen av Kapitolium den 6 januari? Ja, anser visselblåsaren Frances Haugen, som har varit anställd på sociala mediejätten. Nu frågas hon ut i USA:s kongress, dagen efter det att bolaget drabbats av ett jättelikt avbrott.

Nyheter · Publicerad 19:00, 6 okt 2021

– Så snart (president-)valet var över stängde de av de säkerhetssystem som hade varit aktiverade under valrörelsen, som syftade till att minska desinformation, berättar Haugen i en uppmärksammad intervju med CBS-programmet 60 Minutes.

Mindre än två månader senare angreps kongressbyggnaden. Information om evenemanget i Washington DC, som resulterade i stormningen, spreds bland annat via Facebook.

Frances Haugen tror att Facebooks påstådda agerande beror på att de prioriterar tillväxt framför säkerhet.

När den 37-åriga datavetaren och ekonomen slutade på Facebook i maj, efter två års anställning, hade hon i hemlighet kopierat tiotusentals sidor av främst intern research. Dokumenten visar att bolaget kände till att dess plattform spred och underblåste hat – men dolde detta, säger hon till CBS.

Frances Haugen, vars identitet var hemlig fram till CBS-intervjun, har nu lämnat in minst åtta anmälningar till Securities and Exchange Commission (SEC), den federala myndighet som ser till att finansmarknadens lagar efterlevs.

Facebook slår ifrån sig hennes uppgifter och kallar dem vilseledande, rapporterar CNN. I en skriftlig kommentar till CBS skriver bolaget att man konstant arbetar med att tackla spridningen av skadligt innehåll.

Haugens material ligger även till grund för The Wall Street Journals jättegranskning The Facebook Files. Det var bland annat där en omskriven studie om att Facebookägda Instagram påverkar ungas kroppsuppfattning och självhälsa negativt publicerades först.

Utfrågningen av Haugen, som görs av en utskottskommitté i senaten, skulle ske på tisdagen, efter denna tidnings pressläggning. På måndagen drabbades Facebook av ett globalt jätteavbrott.

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00