Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Pehrson försvarade kristna scouter – men angrep kristna skolor

När Liberalernas partiledare Johan Pehrson besökte utfrågningen i Vårgårda handlade samtalet bland annat om scouter och politikers ängslan för religion. Pehrson berättade även om sin tacksamhet över att ha överlevt tsunamin 2004.

– Visst bär jag med mig det och tänker på det ibland, berättade han.

Nyheter · Publicerad 15:00, 25 aug 2022

Under samtalet med Britta Hermansson och Joakim Hagerius gav Johan Pehrson sin syn på varför ängslighet för religion och trosfrågor märks så tydligt i exempelvis riksdagsdebatter.

– Det finns politiker som inte känner sig bekväma med att människor har en stark tro, det kan vara en orsak. Men även en insikt om krafter som vill rulla tillbaka det vi uppnått i Sverige, sade Johan Pehrson och nämnde om exempelvis hädelse och kvinnans roll.

Joakim Hagerius undrade då om det inte finns en risk att man drar all religion över en kam.

– Slänga ut barnet med badvattnet, det ska man inte göra. Det är bra att ni är vaksamma på det. För mig är det viktigt att staten är sekulär, men samhället är allt annat än sekulärt. Det är fullt av tro och övertygelser som jag har stor respekt för, svarade L-ledaren.

När Britta Hermansson nämnde Equmeniakyrkans omfattande scoutverksamhet berättade Johan Pehrson att han som ung deltog i EFS:s scouter. Flera kommuner har stoppat bidragen till Equmenias scouter med motivering att det handlar om konfessionell verksamhet.

– Jag tror att man [kommunerna] går lite för hårt fram, sade Pehrson och betonade att han ännu inte sett någon frikyrklig scoutverksamhet som kan anses höra hemma i kategorin ”hjärntvättarverksamhet”.

Liberalerna meddelade tidigare i somras att partiet vill se ett totalt stopp för konfessionella friskolor.

– Det är korrekt. Skolan ska vara sekulär i hela sin inramning. De här skolorna får gärna drivas vidare men då inte som en religiös friskola, sade Johan Pehrson och sade samtidigt att han anser att en kyrka fortsatt ska kunna vara huvudman.

Samtalet berörde även att livet snabbt kan förändras. Johan Pehrson med familj var på plats i Thailand när tsunamikatastrofen inträffade julen 2004, och lyckades sätta sig i säkerhet.

– Visst bär jag med mig det och tänker på det ibland. Jag hade en enorm lycka och det känner jag mig väldigt tacksam över, sade han.

Det finns politiker som inte känner sig bekväma med att människor har en stark tro.

Kvällens ...

… citat: ”För mig är det viktigt att staten är sekulär, men samhället är allt annat än sekulärt.” Johan Pehrson sade sig ha stor respekt för enskilda människors tro.

… sång: ”Vilken vän vi har i Jesus.” Spring City ledde allsång av denna välkända kristna sång.

… ord: Scouter. L-ledaren anser att kommuner som drar in bidrag till frikyrklig scoutverksamhet går för hårt fram.

… brännpunkt: Religionsängslan. Johan Pehrson gav sin syn på varför många politiker verkar vara ängsliga inför religion och trosliv.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00