Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Påven Franciskus var inbjuden till Försoning­ens kyrka i Caserta i södra Italien förra måndagen. Foto: L’Osservatore Romano / AP / TT

Påven besökte pingstkyrka

Franciskus blev i veckan den förste påven att besöka en pingstkyrka. Det skedde när han förra mån­dagen hälsade på i en pingstförsamling i Caserta i södra Italien.

Nyheter · Publicerad 10:33, 7 jul 2014

Påven var inbjuden till den ännu inte helt färdigställda Försoning­ens kyrka av pingstpastor Gio­vanni Traettino, som han lärt känna i Argentina på 1990-talet, och som är engagerad i dialogen mellan katoliker och pingstvänner.

I sitt möte med cirka 200 pingstvänner, många tillresta från olika håll i världen, bad påven om förlåtelse för hur delar av Katol­ska kyrkan agerat mot pingstvänner och andra evan­gelikala kristna under fascist­tiden i Italien. Under dessa år deporterades pastorer, kyrkor förstördes och små evangelikala grupper förklarades av regimen som ”skadliga för [den italienska] rasens fysiska och mentala identitet”, skriver bland annat Vatican Insider.

– Bland dem som förföljde och angav pingstvännerna, nästan som om dessa vore galningar som förstörde ”rasen”, fanns även katoliker. Jag är katolikernas herde, och jag ber er om förlåtelse för de katolska bröder och systrar som inte förstod, och som frestades av djävulen, sa påven enligt tidningen.

Franciskus sa att han förstod att en del skulle överraskas av att han besökte pingstvännerna.

– Jesus bad om enhet. Den heliga Anden skapar mångfald inom kyrkan. Men samma Ande skapar enhet, och kyrkan är en enda i mångfald. En mångfald som försonas av den helige Ande, sa påven.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Foto: Francesco Pecoraro / AP / TT

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...