Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Påven Franciskus var inbjuden till Försoning­ens kyrka i Caserta i södra Italien förra måndagen. Foto: L’Osservatore Romano / AP / TT

Påven besökte pingstkyrka

Franciskus blev i veckan den förste påven att besöka en pingstkyrka. Det skedde när han förra mån­dagen hälsade på i en pingstförsamling i Caserta i södra Italien.

Nyheter · Publicerad 10:33, 7 jul 2014

Påven var inbjuden till den ännu inte helt färdigställda Försoning­ens kyrka av pingstpastor Gio­vanni Traettino, som han lärt känna i Argentina på 1990-talet, och som är engagerad i dialogen mellan katoliker och pingstvänner.

I sitt möte med cirka 200 pingstvänner, många tillresta från olika håll i världen, bad påven om förlåtelse för hur delar av Katol­ska kyrkan agerat mot pingstvänner och andra evan­gelikala kristna under fascist­tiden i Italien. Under dessa år deporterades pastorer, kyrkor förstördes och små evangelikala grupper förklarades av regimen som ”skadliga för [den italienska] rasens fysiska och mentala identitet”, skriver bland annat Vatican Insider.

– Bland dem som förföljde och angav pingstvännerna, nästan som om dessa vore galningar som förstörde ”rasen”, fanns även katoliker. Jag är katolikernas herde, och jag ber er om förlåtelse för de katolska bröder och systrar som inte förstod, och som frestades av djävulen, sa påven enligt tidningen.

Franciskus sa att han förstod att en del skulle överraskas av att han besökte pingstvännerna.

– Jesus bad om enhet. Den heliga Anden skapar mångfald inom kyrkan. Men samma Ande skapar enhet, och kyrkan är en enda i mångfald. En mångfald som försonas av den helige Ande, sa påven.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Foto: Francesco Pecoraro / AP / TT

Andens besökelsetid pågår i denna stund

Ledare Gud är både tre och en. Vi tror på en Gud, som uppenbarar sig i tre personer, Fadern, Sonen och... lördag 1/8 00:00

Färska tigerbilder ger hopp i västra Thailand

Tigrar har synts i en region i västra Thailand för första gången på fyra år, något som ger hopp om... måndag 3/8 07:00

Ideologi ännu tydligare på reducerat Pride

Ledare Nästan alla offentliga arrangemang denna vår och sommar ställs in. Stockholm Pride genomförs dock... torsdag 30/7 00:00

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt