Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Foto: Philippe Wojazer / Ap /Scanpix

Påven Benedictus XVI lämnar ämbetet

Det oväntade beskedet kom som en chock: Påven Benedictus XVI avgår från sitt ämbete den sista februari. Det är första gången en påve abdikerar sedan 1400-talet. Han beskriver själv sin höga ålder och de svagheter det innebär som skäl.

Nyheter · Publicerad 11:59, 11 feb 2013

Påven Benedictus XVI avgår från sitt ämbete om sjutton dagar.
– Påven har uppgett att han kommer att avgå från sitt ämbete klockan åtta på kvällen den 28 februari, säger Vatikanens talesman Federico Lombardi enligt AFP.
Beskedet tycks ha kommit som en chock även för medarbetarna i Vatikanen.
– Som en blixt från en klar himmel, kommenterar kardinal Angelo Sodano, dekan för kardinalkollegiet, påvens tillkännagivande enligt den italienska dagstidningen Corriere della Sera.

Den 85-årige påven själv säger att han avgår av egen fri vilja och att han tagit beslutet "för kyrkans bästa". Enligt tidningen La Repubblica har han begärt att en så kallad konklav ska sammankallas för att välja en ny påve.

I ett uttalande, som publicerats på Radio Vaticana skriver påven Benedictus XVI:
"Efter att upprepade gånger ha prövat mitt samvete inför Gud, har jag kommit till visshet om att mina styrkor, på grund av min höga ålder, inte längre lämpar sig för ett adekvat utförande av den petriska tjänsten. Jag är väl medveten om att denna tjänst, på grund av sin essentiellt andliga natur, ska utföras inte bara med ord och handling, utan inte desto mindre med bön och lidande. Men i dagens värld som utsätts för så många snabba förändringar och skakas av frågor av djup betydelse för liv i tro, är både kroppens och sinnets styrka nödvändiga, för att kunna utföra Sankt Petrus tjänst och förkunna evangeliet, en styrka som under de senaste månaderna har försämrats i mig så mycket att jag har tvingats se min oförmåga att på ett tillbörligt sätt kunna utföra den tjänst som anförtrotts mig."

Benedictus XVI blev nyligen aktiv på Twitter, med kontot @pontifex. Så sent som i går twittrade han till sina 1,5 miljoner följare "Vi måste lita på Guds barmhärtighets mäktiga kraft. Vi är alla syndare, men hans nåd förvandlar oss och gör oss nya".

Senast en påve lämnade sitt ämbete var 1415 då påven Gregorius XII abdikerade. Anders Arborelius, biskop vid Stockholms katolska stift, höll tidigare på måndagseftermiddagen en presskonferens med anledning av påvens oväntade avgång.
– Min första spontana reaktion var att detta inte kan vara sant, men så småningom insåg man att det var sant. Det kräver ett stort mod att avgå, sa biskop Anders vid den presskonferens som snabbt sammankallades i ett mindre arbetsrum.

Arash Asadi


>>LÄS MER

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00