Vem är som Herren vår Gud, han som tronar så högt, som ser ner så djupt – vem i himlen och på jorden
Psaltaren 113:5-6

Världen idag

Pastorer tränades i ledarskap på Pingst Pastor

Ämnet ledarskap stod på agendan när Pingst ledare på onsdagen gick in på andra dagen. – Vi behöver tona ner teorier om ledarskap som inte hör hemma i kyrkan och vara öppna för att Guds Ande får frihet att verka, sa Truls Åkerlund när han talade inför närmare 600 deltagare.

Nyheter · Publicerad 11:21, 10 jan 2019

Samlingssalen på Clarion Hotell i Stockholm har varit fullsatt under Pingst Pastor 2019 som avslutas på torsdagen. Ett viktigt tema var Ledarskap och bland talarna fanns Truls Åkerlund från Skien i Norge. Åkerlund som är en unik kombination av journalist, fil dr, teolog, pastor och karismatisk församlingsplanterare och i somras publicerade han en avhandling om pingstledarskap.

Trots diverse facktermer lyckades Truls Åkerlund behålla de svenska pingstpastorernas intresse då han navigerade genom första delen av avhandlingen. Sedan tog predikanten Åkerlund över mer och mer. Med många citat och humoristiska reflektioner fick han åhörarna med sig.

Han nämnde bland annat olika ledarskapsmodeller i pingst-karismatiska kyrkor, till exempel det fokus som finns på huvudpastorn i många länder. 

– Ytterst handlar ledarskap om att känna in ”tonen” i den församling vi leder, förklarade Truls Åkerlund.

– Samspelet och komplexiteten i ett ledarskap legitimeras inte i kyrklig hierarki. Gud kan tala till alla och det är viktigt för en ledare att ta vara på självständiga, sunda efterföljare, och vara öppen för att olika uppfattningar kan föras fram.

Åkerlund betonade att kommunikation är viktig; man måste ”göra sig förtjänt av” att få leda. Han skämtade om att många har en praktisk syn om att ”funkar det så är det säkert bibliskt”, men framhöll att en helhetssyn är nödvändig.

– Ledarskap handlar om att betyda något för många. Vi behöver tona ner teorier om ledarskap som inte hör hemma i kyrkan och vara öppna för att Guds Ande får frihet att verka, poängterade Truls Åkerlund.

Tänk på hur det var när du blev kallad. Detta var temat i Hillsongpastorn Andreas Nielsens anförande som följde efter Truls Åkerlunds anförande. Nielsen berättade att han i höstas kände sig tyngd av allt arbete och övergripande ansvar som det innebär att vara ledare för ett snabbväxande församlingsnätverk.

Nielsen betonade vikten av att komma tillbaka till beroendet av Gud och att följa Paulus uppmaning till församlingen i Korint om att tänka på hur läget var när vi blev kallade.

Han gav konkreta exempel på hur lätt det är lätt att glömma det och istället utvecklas till självutnämnda experter.

– Hur mycket behöver vi frälsningen i dag? Tänk på hur det var när du blev kallad. Guds nåd är det enda som är av värde för oss. Ingen av oss förtjänar Guds kallelse. Att följa Jesus handlar om att lägga ner våra egna rättighetsanspråk, konstaterade Andreas Nielsen, med stor intensitet och skärpa.

Som Världen idag berättade i onsdagstidningen har årets Pingst Pastor 575 föranmälda deltagare, vilket är fler än något år tidigare. Konferensen avslutas på torsdagen.

Det politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Rekommenderat Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Klara dig i en vecka – så packar du krislådan

En gång om året vill MSB påminna oss om att krisen kan komma. Sällan har det väl känts så aktuellt... torsdag 6/10 04:00

Nöjespark i Judeens öken lockar tusentals besökare

Israel. Mitt i Judeens öken, i ett industriområde i ett judiskt samhälle, har en världsunik nöjespark... onsdag 5/10 21:00

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Israel är ett föredöme i att ta ansvar för sitt närområde och sitt land

Israelkommentar Jag kom nyligen hem från en vecka i Israel och som alltid har jag så många intryck. Vi var en grupp... torsdag 6/10 00:00

Lovsången tillhör Kristi kyrkas dna

Inför söndag Vad är lovsång? Det är ju ett begrepp som rymmer både missuppfattningar och ”aha-upplevelser”. Är... torsdag 6/10 00:00

Senaste nytt

    Ett svar på frågan om Israels styrka

    Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
    Följ Världen idag i sociala medier