Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Pastorer tränades i ledarskap på Pingst Pastor

Ämnet ledarskap stod på agendan när Pingst ledare på onsdagen gick in på andra dagen. – Vi behöver tona ner teorier om ledarskap som inte hör hemma i kyrkan och vara öppna för att Guds Ande får frihet att verka, sa Truls Åkerlund när han talade inför närmare 600 deltagare.

Nyheter · Publicerad 11:21, 10 jan 2019

Samlingssalen på Clarion Hotell i Stockholm har varit fullsatt under Pingst Pastor 2019 som avslutas på torsdagen. Ett viktigt tema var Ledarskap och bland talarna fanns Truls Åkerlund från Skien i Norge. Åkerlund som är en unik kombination av journalist, fil dr, teolog, pastor och karismatisk församlingsplanterare och i somras publicerade han en avhandling om pingstledarskap.

Trots diverse facktermer lyckades Truls Åkerlund behålla de svenska pingstpastorernas intresse då han navigerade genom första delen av avhandlingen. Sedan tog predikanten Åkerlund över mer och mer. Med många citat och humoristiska reflektioner fick han åhörarna med sig.

Han nämnde bland annat olika ledarskapsmodeller i pingst-karismatiska kyrkor, till exempel det fokus som finns på huvudpastorn i många länder. 

– Ytterst handlar ledarskap om att känna in ”tonen” i den församling vi leder, förklarade Truls Åkerlund.

– Samspelet och komplexiteten i ett ledarskap legitimeras inte i kyrklig hierarki. Gud kan tala till alla och det är viktigt för en ledare att ta vara på självständiga, sunda efterföljare, och vara öppen för att olika uppfattningar kan föras fram.

Åkerlund betonade att kommunikation är viktig; man måste ”göra sig förtjänt av” att få leda. Han skämtade om att många har en praktisk syn om att ”funkar det så är det säkert bibliskt”, men framhöll att en helhetssyn är nödvändig.

– Ledarskap handlar om att betyda något för många. Vi behöver tona ner teorier om ledarskap som inte hör hemma i kyrkan och vara öppna för att Guds Ande får frihet att verka, poängterade Truls Åkerlund.

Tänk på hur det var när du blev kallad. Detta var temat i Hillsongpastorn Andreas Nielsens anförande som följde efter Truls Åkerlunds anförande. Nielsen berättade att han i höstas kände sig tyngd av allt arbete och övergripande ansvar som det innebär att vara ledare för ett snabbväxande församlingsnätverk.

Nielsen betonade vikten av att komma tillbaka till beroendet av Gud och att följa Paulus uppmaning till församlingen i Korint om att tänka på hur läget var när vi blev kallade.

Han gav konkreta exempel på hur lätt det är lätt att glömma det och istället utvecklas till självutnämnda experter.

– Hur mycket behöver vi frälsningen i dag? Tänk på hur det var när du blev kallad. Guds nåd är det enda som är av värde för oss. Ingen av oss förtjänar Guds kallelse. Att följa Jesus handlar om att lägga ner våra egna rättighetsanspråk, konstaterade Andreas Nielsen, med stor intensitet och skärpa.

Som Världen idag berättade i onsdagstidningen har årets Pingst Pastor 575 föranmälda deltagare, vilket är fler än något år tidigare. Konferensen avslutas på torsdagen.

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...