Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Polisen har gripit flera pastorer i Kanada för påstådda brott mot coronarestriktioner. På bilden syns en polis videofilma en predikant vid en utomhusgudstjänst. Foto: Geoff Robins/AP/TT

Pastorer i Kanada arresteras för brott mot restriktionerna

Det senaste halvåret har flera pastorer i Kanada frihetsberövats av polis då man inte gått med på att följa de många gånger strikta kanadensiska coronabestämmelserna för offentliga samlingar och att bära mask. Nu växer oron för hur myndigheternas hantering av pandemin påverkar religionsfrihetens ställning i landet.

Nyheter · Publicerad 13:00, 3 nov 2021

– Det de gör i dag är identiskt med vad jag minns från min uppväxt, säger pastorn och gatupredikanten Artur Pawlowski med rötter i det tidigare kommunistiska Polen.

Han är en av de kyrkliga ledarna som tagits av polis för att han lett gudstjänster med fler deltagare än vad lokala coronarestriktioner tillåter.

Kanadas gränspolis tog Pawlowski när han återvände från en resa till USA i slutet av september. Han har också tidigare i år dömts för att ha gått emot reglerna för hur många som får samlas under pandemin. Då menade domaren i rätten att pastorn ”stod på fel sida om vetenskapen och förnuftet”.

Pawlowskis argument är att landets grundlag och Bibeln ger honom och hans kollegor rätt att fortsätta samla människor till gudstjänst även under en pandemi.

Det som hänt Pawlowski är på intet sätt unikt.

Pastorn Tobias Tissen, verksam i provinsen Manitoba, arresterades nyligen för att ha brutit mot restriktionerna. Han ska enligt CBN ha fått spendera en extra natt i fängelse eftersom polis ville att han skulle lova att inte fortsätta samla fler än tillåtet antal i kyrkan.

Arresteringsordern för Tissen utfärdades då han i maj samlade fler än fem personer till en utomhusgudstjänst, enligt Fox News.

En församling i Ontario har också dömts att betala motsvarande flera hundra tusen kronor i böter för att man anordnade en lovsångsgudstjänst i våras som ska ha samlat fler än de lokala restriktionerna tillät.

Jacob Reaume som är pastor i församlingen har enligt Christian Post sagt att de inte på något sätt vill visa myndigheterna eller domstolarna bristande respekt, men att det är Jesus som är kungarnas kung och domarnas domare och att han förtjänar att lovsjungas även under pandemin.

Att allt fler kristna ledare arrresteras och bestraffas i Kanada väcker stark kritik inte bara från troende i det egna landet. Den republikanske senatorn Josh Hawley i USA bad tidigare i år amerikanska myndigheter att placera Kanada på en särskild ”watch list” för att noggrant följa hur ställningen för religionsfriheten utvecklas i landet.

”En av de mest grundläggande mänskliga rättigheterna är friheten att praktisera sin tro”, skrev Hawley i sin begäran om att öka pressen på grannlandet.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier