Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Polisen har gripit flera pastorer i Kanada för påstådda brott mot coronarestriktioner. På bilden syns en polis videofilma en predikant vid en utomhusgudstjänst. Foto: Geoff Robins/AP/TT

Pastorer i Kanada arresteras för brott mot restriktionerna

Det senaste halvåret har flera pastorer i Kanada frihetsberövats av polis då man inte gått med på att följa de många gånger strikta kanadensiska coronabestämmelserna för offentliga samlingar och att bära mask. Nu växer oron för hur myndigheternas hantering av pandemin påverkar religionsfrihetens ställning i landet.

Nyheter · Publicerad 13:00, 3 nov 2021

– Det de gör i dag är identiskt med vad jag minns från min uppväxt, säger pastorn och gatupredikanten Artur Pawlowski med rötter i det tidigare kommunistiska Polen.

Han är en av de kyrkliga ledarna som tagits av polis för att han lett gudstjänster med fler deltagare än vad lokala coronarestriktioner tillåter.

Kanadas gränspolis tog Pawlowski när han återvände från en resa till USA i slutet av september. Han har också tidigare i år dömts för att ha gått emot reglerna för hur många som får samlas under pandemin. Då menade domaren i rätten att pastorn ”stod på fel sida om vetenskapen och förnuftet”.

Pawlowskis argument är att landets grundlag och Bibeln ger honom och hans kollegor rätt att fortsätta samla människor till gudstjänst även under en pandemi.

Det som hänt Pawlowski är på intet sätt unikt.

Pastorn Tobias Tissen, verksam i provinsen Manitoba, arresterades nyligen för att ha brutit mot restriktionerna. Han ska enligt CBN ha fått spendera en extra natt i fängelse eftersom polis ville att han skulle lova att inte fortsätta samla fler än tillåtet antal i kyrkan.

Arresteringsordern för Tissen utfärdades då han i maj samlade fler än fem personer till en utomhusgudstjänst, enligt Fox News.

En församling i Ontario har också dömts att betala motsvarande flera hundra tusen kronor i böter för att man anordnade en lovsångsgudstjänst i våras som ska ha samlat fler än de lokala restriktionerna tillät.

Jacob Reaume som är pastor i församlingen har enligt Christian Post sagt att de inte på något sätt vill visa myndigheterna eller domstolarna bristande respekt, men att det är Jesus som är kungarnas kung och domarnas domare och att han förtjänar att lovsjungas även under pandemin.

Att allt fler kristna ledare arrresteras och bestraffas i Kanada väcker stark kritik inte bara från troende i det egna landet. Den republikanske senatorn Josh Hawley i USA bad tidigare i år amerikanska myndigheter att placera Kanada på en särskild ”watch list” för att noggrant följa hur ställningen för religionsfriheten utvecklas i landet.

”En av de mest grundläggande mänskliga rättigheterna är friheten att praktisera sin tro”, skrev Hawley i sin begäran om att öka pressen på grannlandet.

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

Sjukvård. En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Brott. Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i... söndag 15/5 12:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier