På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Pastor Saeed Abedini har misshandlats svårt i fängelset och lider av invärtes blödningar. Uppgifterna har kommit ut genom anhöriga som fått träffa honom i fängelset. På bilden är han tillsammans med sin familj. Foto: Privat

Pastor Saeed svårt misshandlad i fängelset

Iransk-amerikanske pastorn Saeed Abedini har utsatts för svår misshandel i fängelset Evin i Teheran. Det berättar hans anhöriga efter deras senaste besök i fängelset.

Nyheter · Publicerad 10:42, 16 apr 2013

Pastor Saeed Abedini har blivit allvarligt misshandlad, berättade han för anhöriga som besökte honom i fängelset på måndagen, och familjen såg själva spåren av misshandeln.
”Familjen berättade att hans fysiska tillstånd förvärras och de såg själva märkena och symtomen efter den senaste misshandeln”, skriver American Center for Law and Justice, ACLJ, i ett uttalande.
Saeed sade till sina anhöriga att han blev svårt slagen av fängelsevakter när han fördes till sjukhuset för att få vård – och någon vård fick han inte.

Saeeds hustru Naghmeh, som är i USA tillsammans med parets båda barn, är mycket bekymrad.
– Jag kan inte uttrycka i ord hur orolig jag är för Saeeds fysiska och psykiska hälsa, säger hon enligt ACLJ.

 Pastor Saeed berättade själv i ett brev i mars om hur hans ansikte svullnat av misshandel och att sköterskan som vårdar fångarna vägrade hjälpa honom, eftersom han är kristen och därför är ”oren”. Misshandeln har gjort att pastor Saeed lider av invärtes blödningar, som gör att han ofta svimmar, uppger ACLJ.

 Saeed Abedini har också berättat att han pressats att avsäga sig sin tro, under hot om att han annars inte kommer att friges när det åttaåriga straffet är avtjänat. Han har också sagt att andra fångar i samma cell har försökt kväva honom till döds när han sovit.

 Pastorn, som har amerikanskt medborgarskap, greps under ett besök i Iran förra året, då han var där för att starta upp ett barnhem. I januari dömdes han till åtta års fängelse, anklagad för att utgöra ett ”hot mot nationens säkerhet”. Han hade tidigare gripits och hotats för sitt arbete bland kristna husförsamlingar.

 USA:s utrikesminister John Kerry och även EU har uppmanat Iran att frige Abedini. Över 560 000 personer har skrivit under ett upprop för pastorn och ACLJ uppmanar nu personer att skriva brev till Abedini inför hans födelsedag sjunde maj.  Över 33 000 brev har skickats så här långt.

– Den iranska regeringen bör vara medveten om att vi vet vad de gör mot Saeed i fängelset. Vi behöver tala högre tills Saeed är hemma i trygghet på amerikansk mark, säger Naghmeh Abedini.

 

Fotnot: Mer information om brevkampanjen finns på webbsidan savesaeed.org

 

 

 

 

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier