Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Ungerns premiärminister Viktor Orbán (mitten, bilden till höger) firar att hans parti Fidesz har blivit omvalt. Även många kristna i landet gläder sig, säger Imre Pintér, vice ordförande i landets pingströrelse (till vänster). Foto: Privat respektive AP/TT

Pastor i Ungern: Därför gillar vi Orbáns politik

Västvärldens medier ger en osaklig bild av politiken i Ungern. Det anser Budapest-pastorn Imre Pintér och påpekar att bevakade gränser inte är detsamma som främlingsfientlighet. – Nationerna skapades av Gud som något gott, säger han och berättar att många kristna i landet stöder omvalde premiärministern Viktor Orbán.

Nyheter · Publicerad 09:10, 11 apr 2018

”Orbán monterar ned Ungerns demokrati”, ”Valseger för den auktoritära populismen”, ”Orbán och högern har Ungern i ett järngrepp”. Det är några av de rubriker som går att läsa i svenska medier efter söndagens parlamentsval i Ungern. Frågar man Imre Pintér, pastor i Budapest och vicepresident för landets pingstsamfund, är det dock inte så illa.

– De liberala medierna i väst ger inte en rättvis bild av Ungerns politik, säger han till Världen idag.

Som exempel menar han att många västliga medier hävdar att den nyss segrande Viktor Orbán och hans nationalkonservativa parti Fidesz hatar immigranter.

– Det är inte sant. Han vill bygga ett staket, men det betyder inte att han hatar immigranterna. Han vill skydda Ungern och Europa, vidhåller Imre Pintér.

Att Orbán skulle vara antidemokratisk avvisar han bestämt.

– Orbán har ibland en retorik som jag inte gillar, och regeringen är inte perfekt, men det är ingen regering, säger han.

Enligt Budapestpastorn är de kristna i landet splittrade i sin politiska syn. Men hans uppfattning är att de flesta stöder Orbán och hans politik.

– En av anledningarna till att många röstade på Fidesz tror jag är att partiet vill bevara äktenskapet som något som är mellan man och kvinna, att det skyddar de ofödda och att det är emot dödshjälp. Det ungerska folket gläds över att de kristna värderna skyddas, säger Imre Pintér.

Att partiet inte vill ha öppna gränser ser han som något positivt.

– Har man inte en gränsbevakning så vet man inte vem som kommer in i landet. Även om de flesta immigranter har goda avsikter så finns det en del terrorister bland dem. Inträden i ett land bör ske på ett kontrollerat sätt, säger han.

Han påpekar att kyrkorna, under krisen 2015, gjorde vad de kunde för att dela ut mat, kläder och tält till migranterna, och att myndigheterna inte hindrade dem i detta arbete.

– Om migranterna är här så måste vi som kristna hjälpa dem, säger Pintér.

Han poängterar dock att han tycker att det är bäst att migranterna stannar i sina hemländer – i de fall det inte är krig där.

– Min upplevelse under 2015 var att de flesta migranterna inte kom från krig, utan främst från Afghanistan och Nordafrika, säger han.

Imre Pintér berättar att han nyligen pratade med en ärkebiskop från Syrien som till och med uppmanade sina landsmän att inte lämna de lugnare delarna av landet, utan stanna för att bygga upp sitt land.

Enligt Imre Pintér är omfattande invandring inte bara ett hot mot landets säkerhet, utan också mot dess värderingar.

– Vi kan se många exempel på att invandrare inte integreras i länderna som de kommer till. Om de ska bo här så anser jag att de måste respektera våra värderingar och vår kultur, säger han. 

Hur ser ni på det här ur ett bibliskt perspektiv?

– Enligt Bibeln så ska vi be för och välsigna våra ledare, därför gör vi det. Men vi skulle be även om det var en annan regering, säger Pintér.

Från omvärlden har Ungern kritiserats hårt för inskränkningen av pressfrihet och för att inte följa demokratiska grundprinciper. Men Imre Pintér känner inte igen sig. Han påpekar att han, och andra kristna, gläder sig över den frihet de upplever i landet.

– Vi kan gå ut på gatorna och evangelisera, vi blir inbjudna till alla sorters skolor för att ha bibellektioner, vi får driva kristna skolor och vi involveras i arbete som drogprevention. Vi kan ”föra ett lugnt och stilla liv”, som Bibeln säger.

Men hur ser ni på bibelord om att ”älska främlingen”?

– Det är sant, vi ska behandla främlingen väl. Det försöker vi också göra, säger Pintér.

Han menar dock att detta inte är detsamma som öppna gränser eller globalisering.

– Nationerna skapades av Gud som något gott. Min uppfattning är att Gud inte vill ”slå ihop oss”, utan gläder sig över att vi är olika. Vi behöver inte bryta ned dessa olikheter.

Har man inte en gränsbevakning så vet man inte vem som kommer in i landet. Även om de flesta immigranter har goda avsikter så finns det en del terrorister bland dem. Inträden i ett land bör ske på ett kontrollerat sätt.

Ungerska valet

Ungerska parlamentet har i dag 199 platser. 106 ledamöter väljs lokalt genom enkel majoritet. Resterande 93 platser tillsätts genom en nationell lista. Valsystemet gynnar de större partierna eftersom en lokalt valt politiker kan skicka vidare de röster hen inte behövde till en nationell kandidat.

Efter ändringar i valsystemet som Orbán drev igenom då han vunnit första gången 2010 räckte det i valet 2014 med 45 procent av rösterna för att Fidesz skulle få "supermajoritet", två tredjedelar av platserna. Men vid senare fyllnadsval har partiet halkat ner till 133 platser, precis under supermajoritet inför det nu genomförda parlamentsvalet.

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Skapa utrymme och ge plats för den generation som kommer efter oss.

Inför söndag Ps.31:2–6 Under några härligt intensiva dagar har jag haft den stora förmånen att få vara i Hemsedal tillsammans med drygt femtio tonåringar. Vilken...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...