Nyheter

Pastor i Pakistan dömd till döden för hädelse

En pakistansk hädelseanklagad pastor som har suttit fängslad sedan 2012 uppges ha misshandlats av andra fångar och utsatts för matförgiftning. Bilden är från en kyrka i Karachi, Pakistan.
En pakistansk hädelseanklagad pastor som har suttit fängslad sedan 2012 uppges ha misshandlats av andra fångar och utsatts för matförgiftning. Bilden är från en kyrka i Karachi, Pakistan.

Den kristne pastorn Zafar Bhatti har dömts till döden för hädelse av en domstol i Punjab i Pakistan. Pastorn har varit gripen sedan 2012, då han anklagades för att ha förolämpat Muhammeds mor i meddelanden.

Publicerad Uppdaterad

Innan Zafar Bhatti greps arbetade han med att sälja läkemedel, och brukade ofta läsa Bibeln och be för de beställare han besökte. Han firade gudstjänst i sitt hem och grundade en liten välgörenhetsorganisation, Jesus World Mission. Det uppger British Asian Christian Association (BACA), som företräder pastorn juridiskt sedan december.

Zafar Bhatti greps i juli 2012, kort efter att en lokal muslimsk ledare i staden Rawalpindi anmält till polisen att han från en oregistrerad mobil fått meddelanden som förolämpat islams profet Muhammeds mor.

Zafar Bhatti hävdar att han inte skickat de odaterade meddelanden som enligt åklagarsidan ska ha skickats från pastorns mobil. Hans juridiska företrädare menar att bevisen är motsägelsefulla, och att det redan är klarlagt att en annan person registrerat det sim-kort som ska ha använts.

Zafar Bhatti satt häktad fram till maj 2017, då han dömdes till livstids fängelse för ”förolämpning av profeten Muhammed”. Domen bekräftades av en högre rättsinstans i juni 2021.

I december krävde en åklagare att straffet skulle ändras från livstids fängelse till dödsstraff, med hänvisning till landets hädelselagar – en begäran som domaren ställde sig bakom i ett avgörande den 3 januari.

Zafar Bhatti, som nu är 51 år, uppges ha misshandlats av andra intagna flera gånger, och även utsatts för matförgiftning. Av säkerhetsskäl har domstolsförhandlingarna skett i hans cell.

David Turner, som leder den irländska organisationen Church in Chains, säger att han inte förvånas över dödsdomen.

”Den kom inte som en chock, eftersom lägre rättsinstanser i Pakistan ofta utdömer mycket hårda straff och ofta skjuter upp överklaganden, vilket förefaller vara av rädsla för repressalier från islamistiska extremister”, säger han i ett uttalande.

”Många företrädare för Pakistans kristna tror att det här ärendet slutligen kommer att avgöras i Högsta domstolen, med hjälp av en erfaren jurist”.

Zafar Bhatti är den kristen som suttit fängslad längst tid i Pakistan för hädelse.

Asia Bibi, som dömdes till döden 2010, friades av Högsta domtolen 2018 och fick sedan hjälp att lämna landet.

Powered by Labrador CMS