Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Pastor i Hjällbo: ”Vi låter oss inte skrämmas”

Helgens dödsskjutning i Göteborgsförorten Hjällbo skedde på dagtid och trots att polisen befann sig i närheten.

– Att gå så långt, mitt på dagen med polis närvarande, det trodde jag aldrig skulle hända, säger Fouad Rasho, pastor i Hjällbo allianskyrka till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 09:00, 3 jun 2021

En 45-årig man sköts till döds under en skottlossning i Göteborgsförorten Hjällbo på söndagen. Dådet skedde mitt på dagen, trots att polisen fanns på plats alldeles i närheten.

Anledningen till polisnärvaron var ett upplopp på fredagen, med närmare hundra personer inblandade. Enligt polisen kan det finnas en koppling mellan söndagens dödsskjutning och våldshändelserna i fredags, skriver Göteborgs-Posten.

Fouad Rasho är pastor i Hjällbo allianskyrka sedan 1999 och ordförande i Hjällbo företagarförening sedan sju år tillbaka. Han är ofta ute och pratar med människor och har en positiv bild av stadsdelen.

– Vi känner oss trygga i området och vet att Gud har placerat oss här, att han har ett syfte med oss, säger han till Världen idag.

Fouad Rasho talar om Hjällbo som ett fantastiskt område med öppenhet och ömsesidig respekt, men det finns andra krafter som påverkar stadsdelen negativt, menar han.

– Det är en liten klick människor, men vi kommer inte att låta oss skrämmas. Vi gör vad vi kan för att nå ut med evangeliet och skapa en atmosfär av trygghet.

Han har varit på plats i Hjällbo centrum hela helgen och mött människor som är rädda och oroliga.

– Det är fruktansvärt det som hänt, en katastrof. Att gå så långt, mitt på dagen med polis närvarande, det trodde jag aldrig skulle hända, säger han.

Rasho anser att skjutningarna är ett nationellt problem och att vi alla måste ta vårt ansvar för att ta itu med problemen, som han tror har många orsaker: Arbetslösheten och pandemin som skapar frustration; att ungdomar från splittrade familjer växer upp utan förebilder.

Familjen måste få tillbaka sin roll i samhället och kvarterspoliserna måste tillbaka, säger Fouad Rasho.

– Samtidigt finns det en potential i Hjällbo och andra liknande områden, som inte finns någon annanstans. Vi har mer än hundra olika nationaliteter.

Polisen tror att händelserna har att göra med två rivaliserande familjer som egentligen är släkt med varandra och tillhör samma klan. Detta enligt Johanna Bäckström Lerneby, författare till en bok om Ali Khan-släkten samt journalist på SVT.

Familjerna flydde till Sverige från Libanon på 80-talet, berättade hon i Aktuellt på måndagen. I den ena, Ali Khan-familjen, finns ett trettiotal kriminella personer. Den andra är en företagarfamilj, men båda uppges leva efter strikt hederskultur.

22-åringen som sitter anhållen för skjutningen är dock inte släkt med någon av familjerna.

Vi känner oss trygga i området och vet att Gud har placerat oss här, att han har ett syfte med oss.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00