Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Pastor i Hjällbo: ”Vi låter oss inte skrämmas”

Helgens dödsskjutning i Göteborgsförorten Hjällbo skedde på dagtid och trots att polisen befann sig i närheten.

– Att gå så långt, mitt på dagen med polis närvarande, det trodde jag aldrig skulle hända, säger Fouad Rasho, pastor i Hjällbo allianskyrka till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 09:00, 3 jun 2021

En 45-årig man sköts till döds under en skottlossning i Göteborgsförorten Hjällbo på söndagen. Dådet skedde mitt på dagen, trots att polisen fanns på plats alldeles i närheten.

Anledningen till polisnärvaron var ett upplopp på fredagen, med närmare hundra personer inblandade. Enligt polisen kan det finnas en koppling mellan söndagens dödsskjutning och våldshändelserna i fredags, skriver Göteborgs-Posten.

Fouad Rasho är pastor i Hjällbo allianskyrka sedan 1999 och ordförande i Hjällbo företagarförening sedan sju år tillbaka. Han är ofta ute och pratar med människor och har en positiv bild av stadsdelen.

– Vi känner oss trygga i området och vet att Gud har placerat oss här, att han har ett syfte med oss, säger han till Världen idag.

Fouad Rasho talar om Hjällbo som ett fantastiskt område med öppenhet och ömsesidig respekt, men det finns andra krafter som påverkar stadsdelen negativt, menar han.

– Det är en liten klick människor, men vi kommer inte att låta oss skrämmas. Vi gör vad vi kan för att nå ut med evangeliet och skapa en atmosfär av trygghet.

Han har varit på plats i Hjällbo centrum hela helgen och mött människor som är rädda och oroliga.

– Det är fruktansvärt det som hänt, en katastrof. Att gå så långt, mitt på dagen med polis närvarande, det trodde jag aldrig skulle hända, säger han.

Rasho anser att skjutningarna är ett nationellt problem och att vi alla måste ta vårt ansvar för att ta itu med problemen, som han tror har många orsaker: Arbetslösheten och pandemin som skapar frustration; att ungdomar från splittrade familjer växer upp utan förebilder.

Familjen måste få tillbaka sin roll i samhället och kvarterspoliserna måste tillbaka, säger Fouad Rasho.

– Samtidigt finns det en potential i Hjällbo och andra liknande områden, som inte finns någon annanstans. Vi har mer än hundra olika nationaliteter.

Polisen tror att händelserna har att göra med två rivaliserande familjer som egentligen är släkt med varandra och tillhör samma klan. Detta enligt Johanna Bäckström Lerneby, författare till en bok om Ali Khan-släkten samt journalist på SVT.

Familjerna flydde till Sverige från Libanon på 80-talet, berättade hon i Aktuellt på måndagen. I den ena, Ali Khan-familjen, finns ett trettiotal kriminella personer. Den andra är en företagarfamilj, men båda uppges leva efter strikt hederskultur.

22-åringen som sitter anhållen för skjutningen är dock inte släkt med någon av familjerna.

Vi känner oss trygga i området och vet att Gud har placerat oss här, att han har ett syfte med oss.

Centerpartiet vill skära i föräldraledigheten

Politik. Centerpartiet vill ha en bred översyn av föräldraförsäkringen. Den nuvarande är för generös och... måndag 27/9 09:00

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier