Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Pastor gripen under gudstjänst

Pastor Robert Asseriyan, en av ledarna för pingströrelsen Assemblies of  God i Teheran, arresterades under en gudstjänst på tisdagen. Samtidigt har ett nytt brev nått ut från fängslade iransk-amerikanske pastorn Saeed Abedini.

Nyheter · Publicerad 10:22, 23 maj 2013

 På senare tid har den islamiska regimens tryck mot kristna ökat ytterligare i Iran. På tisdagen greps pastor Robert Asseriyan mitt under en pågående gudstjänst i hans kyrka i Teheran.  Enligt uppgifter till kristna iranska nyhetsbyrån Mohabat har pastorns hem också genomsökt och hans dator och teologiska böcker beslagtagits. Pastorn hålls nu fängslad på okänd plats, enligt nyhetsbyårn.

 Efter gripandet har kyrkan stängts. En person uppger för Mohabat att kyrkan var stängd på tisdagskvällen när han kom tid för den gudstjänst som brukar hållas då. Han fick veta att kyrkan tills vidare kommer att vara stängd.

 Iranska människorättsorganisationen Artikel 18 uppger att kyrkoledare på söndagen informerat församlingen om att de snart skulle fatta ett viktigt beslut om kyrkans framtid, skriver kristna människorättsorganisationen Christian Solidarity Worldwide, CSW. En lokal källa säger: ”Pressen har blivit outhärdlig. Myndigheterna hotar ständigt kyrkoledarna och deras familjer med fängelse, oförklarliga olyckor, kidnappningar och till och med avrättning. Vi kan inte fortsätta så här.”

 Enligt CSW har myndigheterna beslutit att Assemblies of God inte längre får hålla gudstjänster på farsi, landets officiella språk, utan endast på armeniska, ett språk som endast en liten minoritet talar.

 Pastor Asseriyan är en iransk-armenisk psykolog, författare och översättare och har översatt många viktiga teologiska böcker som publicerats i Iran, skriver Mohabat Neews.

 Iransk-amerikanske pastorn Saeed Abedini, som hålls fängslad i det ökända fängelset Evin fick i början av veckan tillåtelse att ta emot besök av anhöriga. De kunde då förmedla ett brev till hans hustru Naghmeh, som låtit ACLJ, American Center for Law and Justice, publicera brevet på internet. Pastor Abedini tackar för alla förböner som ger honom kraft: ”Det är genom era böner och Guds nåd som Herren använder mig här i mina bojor. Många har blivit fria från Satans bojor här och har blivit frälsta”, skriver han.

Saeed Abedini har tidigare berättat om den svåra situationen i fängelset. Han lider av invärtes blödningar till följd daglig misshandel.

 Pastor Farhad Sabokrooh, hans hustru Shahnaz Jayzan och två församlingsmedlemmar, som greps under julfirandet 2011 i deras församling i staden Ahwaz, återfördes till fängelse 1 maj sedan en domstol fastställt domarna mot dem, efter att de varit tillfälligt frigivna. De fyra dömdes för att ha ”propagerat mot den islamiska regimen genom evangelisation”, skriver BosNews Life. 

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier