Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Merzek Botros Foto: Sara Andersson

Pastor från Egypten: Problemet är islamistisk litteratur

Söndagens attack i Kairo är med största sannolikhet ett islamistdåd. Det menar flyktingpastorn Merzek Botros, som själv är från Egypten. – Tyvärr tror jag inte att det var sista gången det hände, säger han och vidhåller att det är islamistiska böcker som är problemet.

Nyheter · Publicerad 00:01, 14 dec 2016

Det är en nedstämd pastor som svarar i telefonen. Vilket inte är så konstigt. Uppemot 25 av Merzek Botros kristna landsmän har just dödats i ett fruktansvärt attentat.

Mitt under söndagsmässan i den koptiska Markuskatedralen exploderade den bomb som dödade både kvinnor och barn och skadade 49 personer.

– Jag har precis ringt runt till några koptiska pastorer som jag känner, säger Merzek Botros.

– Det är väldigt tungt.

Det är nu, när den första chocken har lagt sig och livet ska återgå till vardag, som det är som tuffast, menar Merzek Botros vänner.

”I dag när barnen kommer hem och inser att mamma inte är hemma, eller när en förälder kommer hem och inser att barnen inte kommer att komma in genom dörren, då blir det inte lätt”, hade en av pastorerna sagt.

Mitt i all sorg finns även en ilska, säger Merzek Botros.

– Medier och politiker pratar mycket om situationen för de kristna – men ingenting görs, säger han.

De kristna egyptierna vill leva i Egypten, de vill känna att de är en del av landet, menar Merzek Botros. Men som det är nu upplever de att det är mycket svårt. De undrar vilken kyrka som blir måltavla nästa gång.

– Det här var inte första gången något sådant här hände. Och tyvärr inte sista heller, tror jag.

Ingen har i nuläget tagit på sig dådet, men Merzek Botros är övertygad om att det var ett islamistdåd. Han säger att det finns uppgifter om att det den här gången skulle ha varit en kvinna som var förövare. Dels för att den 12 kilo tunga sprängladdningen stod på den sida av lokalen där kvinnorna sitter, dels för att ögonvittnen ska ha sett en kvinna gå in med en stor väska.

Vad kan göras åt situationen?

– Om vi vill lösa det här problemet måste vi gå till rötterna. Vi måste fråga oss varför islamisterna gör detta, säger Merzek Botros.

Han menar att det finns problematisk undervisning som muslimer i Egypten, och flera andra länder, har fått ta del av sedan barnsben. Det är, enligt honom, böcker som svartmålar kristna och judar.

– Dessa böcker finns på universitet, gymnasieskolor och grundskolor. Jag pratar inte om Koranen, utan om böcker som alla är överens om att människor har skrivit. Dessa böcker sprids och ingen vågar göra något åt det. Om vi ska stoppa islamistiska terrordåd måste vi få bort de här böckerna, säger Merzek Botros.

Dessutom måste hela världen ta avstånd från denna litteratur, tillägger han.

Vad är det för ideologi i dessa böcker?

– En ideologi som inte accepterar kristna, judar eller andra icke-muslimer. Det handlar om en ideologi som har som mål att ta över hela världen.

I förlängningen innebär det att den som inte är rättrogen muslim ställs inför ett ultimatum, ”Konvertera eller dö”, menar Merzek Botros.

– Det kan jämföras med det Jesus sade: ”Den som vill, följ mig.” Där finns inget tvång, hos Jesus är frihet.

Jesus är Egyptens hopp, menar Merzek Botros och tillägger:

– Nu gäller det att be. En av pastorerna jag pratade med sade: ”Jag är så glad för alla människor som skriver, ’Vi ber för er’. Bön hjälper jättemycket.”

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier