På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Kyrkan Wuxi är en av de många kyrkor i den kinesiska provinsen Zheijang som under förra året blev offer för myndigheternas kampanj mot de kristna. Foto: Didi Tang/AP TT

Pastor fängslas för protester

Ett års fängelse. Det blev straffet för pastor Huang Yizi, som i förra veckan dömdes för att "ha stört den sociala ordningen" genom att ordna protester mot att myndigheterna förstör kyrkor och river ner kors.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 mar 2015

Domen mot pastor Huang Yizi från Wenzhou meddelades på tisdagen i förra veckan. Ett års fängelse ska avtjänas som straff för att han "samlat folkskaror för att störa den sociala ordningen", meddelade pastorns advokat de hundratals troende som samlats utanför domstolen.

Pastor Huang har suttit häktad sedan i augusti förra året till följd av hans protester mot myndigheternas omfattande kampanj mot kyrkor i provinsen Zheijang. Under förra året tog de ner kors från över 400 kyrkor och förstörde 35 kyrkor. Den officiella förklaringen har varit att man agerat mot illegala byggnationer, men interna dokument har avslöjat att de lokala myndigheternas mål var att slå ner på de snabbt växande kyrkorna, skriver New York Times.

Strax innan häktningen, den 24 juli, samlade pastor Huang en grupp församlingsmedlemmar utanför den lokala säkerhetsmyndighetens lokaler, där de sjöng hymner och bad, skriver Worldmag.com. Några dagar tidigare hade ett 100-tal poliser med strömförande batonger angripit ett 50-tal kristna som samlats för att hindra myndigheterna att ta ner korset från en kyrka. Inspelningar av händelsen visar hur de troende fredligt sjunger och ber när polisen angriper dem och slår ner människor i alla åldrar. Ett tiotal av dem tvingades söka vård på sjukhus, enligt Worldmag.com.

Pastor Huangs advokat Zhang Kai pekar på en rad brister i rättsväsendets agerande och säger att domen ska överklagas.
– Hela rättegången är ett brott mot den juridiska proceduren, säger advokaten till China Aid.

På onsdagen frigavs åtta kristna av en annan domstol, åtalade för ett liknande brott, sedan de erkänt sig skyldiga till att ha deltagit i en olaglig sammankomst, rapporterar katolska nyhetsbyrån UCA. Bland dem var pastor Zhao Rendi, som fick ett villkorligt treårigt fängelsestraff.

Samtidigt rapporteras att kommu­nist­partiet utfärdat nya riktlinjer som ska medföra att regeringen i Peking får större inflytande över lokala myndigheter, till följd av det maktmissbruk som förekommit mot kyrkor, uppger UCA.

Men i Zheijang är de kristna fortsatt oroade över hur de behandlas.

– Över 100 människor har kal­lats till förhör av polisen. En del har till och med häktats och inväntar rättegång, berättar protestantiske pastorn Zheng Leguo för UCA. Han uppger att många också får sina telefoner avlyssnade och övervakas på sociala medier.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier