Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Inga köttbullar för gästerna. Sverige anses snålt och ogästvänligt efter en kommentar på Reddit. Foto: Claudio Bresciani/TT

Påstådd svensk matsnålhet trendar på sociala medier

Svenskar kallas för snåla och ogästvänliga efter att en enskild kommentar startat en storm på sociala medier.

Nyheter · Publicerad 20:00, 2 jun 2022

Det började med en kommentar på Reddit. På frågan om vilka konstiga kulturella eller religiösa sedvänjor som användare stött på svarade en person så här:

”Jag var hemma hos min svenska kompis. Medan vi lekte i hans rum ropade hans mamma att maten var klar. Och, lyssna här, han bad mig att vänta i hans rum medan de åt. Det var galet.”

Kommentaren skärmdumpades, publicerades på Twitter och startade en storm under namnet #swedengate, där svenskar ses som snåla och ogästvänliga. Trådarna har hamnat i diskussioner om rasism och klass, lockat fram anekdoter om andra ”svenska beteenden” och kanske, som flera konton skriver, vänt upp och ner på bilden av Sverige med en enda kommentar.

Men bilden av Sverige som ogästvänligt var redan på väg att etableras. Kort före kommentaren publicerades en karta på samma forum. Utan källhänvisning påstods Sverige tillsammans med flera länder i Norden och norra Centraleuropa vara de länder där det är som minst sannolikt att bli bjuden på mat som spontan gäst.

Måltidshistorikern Richard Tellström säger i TV4:s Efter fem att det finns flera förklaringar. Sverige har haft matbrist ända in på 1900-talet och vi har inte haft utrymme att bjuda på mat som man kan göra i länder som skördar flera gånger per år. Men det allra viktigaste, säger han, är att vi inte vill sätta gästens föräldrar i skuld.

Att fenomenet har förändrats och kanske helt försvunnit förklaras längre ner i kommentars­tråden på Reddit, men då hade kampanjen redan dragit i gång.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00