Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Partiledare överens i många hbtq-frågor

Med regnbågsflaggor, utdelade av RFSL, signalerade åtta partiledare att de var överens i de flesta hbtq-frågor som de fick under en partiledardebatt på Pridefestivalen. Sverigedemokraterna var inte inbjudna, men däremot deltog Feministiskt initiativs ledare.

Nyheter · Publicerad 17:03, 7 aug 2018

Borden var täckta av regn­bågs­flaggor när RFSL arrangerade partiledardebatt under Stock­holms Pride­festival i fredags. Under rungande applåder klev sju riksdagspartiers ledare, samt Gita Nabavi från Femi­nis­tiskt initiativ, in på scenen i Kulturhuset. Ett riksdagsparti saknades dock: Sverige­demo­krat­erna.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson var inte välkommen utan fick i stället representeras av en uppblåsbar elefant.

– De står för en politik som inte har någonting att göra med den mångfald som vi representerar. De har inte röstat för någonting som gör våra liv bättre och de backar ingen av våra frågor, sade RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne.

Därefter fick de åtta partiledarna svara på frågan varför hbtq-politik är viktig för Sveriges utveckling och hur det genomsyrar deras partis politik. Först ut var KD:s partiledare Ebba Busch Thor.

– Jag vill börja med att tacka för inbjudan och önska Happy Pride till alla som firar pride den här veckan, sade hon.

Hon lyfte därefter fram att hon tror på goda värderingar och att ”mer behöver göras för att sätta det okränkbara människovärdet i centrum”.

När det gäller vad KD vill göra konkret, svarade Busch Thor att hon vill se utbildning i hbtq-frågor för tolkar, ökad trygghet för våldsutsatta hbt-personer och ”fungerande familjerätt för alla familjebildningar, även regnbågsfamiljer”.

Liberalernas partiledare, Jan Björk­lund, lyfte fram att partiet har varit pådrivande i flera hbtq-frågor genom åren samt att läkaren Barbro Westerholm, som drev igenom hbtq-reformer på 70-talet, är liberal riksdagskandidat.

– Ordet liberal betyder frihet, och frihet är att få bestämma över sig själv, vem man är och vem man vill vara, sade han.

Därefter hade turen kommit till Fi-ledaren Gita Nabavi som redan innan hon började tala fick motta jubel och applåder.

– Det var jättesvårt att välja tre områden, för det här genomsyrar hela vår politik, sa hon och fick snart höra mer jubel.

Även Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt (V) fick vissa applåder då de höll sina anföranden.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf lyfte fram vikten av öppenhet och tolerans.

– Det handlar om att få vara som man är, leva som man vill och älska vem man vill, sade hon.

Efter att alla partiledare hade sagt sina inledningsord var det dags för några korta frågor. Vissa av frågorna var ja- och nejfrågor där partiledarna fick hålla upp en regnsbågsflagga om de svarade ja. Andra frågor var utformade som påståenden där partiledarna skulle ställa sig längre åt höger på scenen, vid en färgglad enhörning, ju mer de höll med, och längre åt vänster på scenen, vid en kaktus, ju mindre de höll med.

”Vi behöver en ny könstillhörighetslag” [det vill säga den lag som har med könsbyte att göra] sade moderatorerna, varpå alla partiledarna höll upp sina flaggor.

”SD är ett homofobiskt parti som vi inte kommer att samarbeta med” fortsatte moderatorerna, och även denna gång höll alla partiledare upp sina flaggor, om än med viss tvekan från Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson.

Därefter kom påståendet: ”Det är bra för barn att ha många, härliga föräldrar”. Samtliga partiledare tågade bort mot enhörningen på scenens högra sida.

Även vid påståendet ”föräldrabalken behöver bli mer könsneutral” gick alla partiledare mot enhörningen, även om Kristersson och Busch Thor inte gick lika långt som de andra.

Under hela utfrågningen var det i princip ingen var partiledarna som sade något negativt om påståendena. Vid ett tillfälle påpekade dock Stefan Löfven att ansvarsfrågan kan bli problematisk ifall ett barn har många vårdnadshavare, och vid frågan gällande införande av ett tredje juridiskt kön var det endast MP, V och Fi som tydligt höll upp sina flaggor.

Debatten avslutades med att partiledarna fick berätta hur just de kan se till att Sverige blir världsledande på hbtq-personers fri- och rättigheter om de hamnar i regeringsställning.

Hela debatten går att se på Aftonbladets hemsida.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Morgan Johansson får erinran för svordom i riksdagen

Politik. Följetongen med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och dennes språkbruk fortsätter.... måndag 23/5 07:00

Regeringen inrättar beredskapsmyndigheter

Beredskap. Regeringen inrättar 60 beredskapsmyndigheter – allt från Kriminalvården och Åklagarmyndigheten till... söndag 22/5 15:00

Trålförbud införs på prov för att rädda strömmingen

Fiske. Strömmingsfiskare har länge larmat om att tillgången på strömming blir allt sämre. Därför ska nu... söndag 22/5 10:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Vårbudget kan avgöras av lotten

Politik. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh stödjer inte längre regeringen. Det kan leda till att... söndag 22/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier