Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Partiledare överens i många hbtq-frågor

Med regnbågsflaggor, utdelade av RFSL, signalerade åtta partiledare att de var överens i de flesta hbtq-frågor som de fick under en partiledardebatt på Pridefestivalen. Sverigedemokraterna var inte inbjudna, men däremot deltog Feministiskt initiativs ledare.

Nyheter · Publicerad 17:03, 7 aug 2018

Borden var täckta av regn­bågs­flaggor när RFSL arrangerade partiledardebatt under Stock­holms Pride­festival i fredags. Under rungande applåder klev sju riksdagspartiers ledare, samt Gita Nabavi från Femi­nis­tiskt initiativ, in på scenen i Kulturhuset. Ett riksdagsparti saknades dock: Sverige­demo­krat­erna.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson var inte välkommen utan fick i stället representeras av en uppblåsbar elefant.

– De står för en politik som inte har någonting att göra med den mångfald som vi representerar. De har inte röstat för någonting som gör våra liv bättre och de backar ingen av våra frågor, sade RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne.

Därefter fick de åtta partiledarna svara på frågan varför hbtq-politik är viktig för Sveriges utveckling och hur det genomsyrar deras partis politik. Först ut var KD:s partiledare Ebba Busch Thor.

– Jag vill börja med att tacka för inbjudan och önska Happy Pride till alla som firar pride den här veckan, sade hon.

Hon lyfte därefter fram att hon tror på goda värderingar och att ”mer behöver göras för att sätta det okränkbara människovärdet i centrum”.

När det gäller vad KD vill göra konkret, svarade Busch Thor att hon vill se utbildning i hbtq-frågor för tolkar, ökad trygghet för våldsutsatta hbt-personer och ”fungerande familjerätt för alla familjebildningar, även regnbågsfamiljer”.

Liberalernas partiledare, Jan Björk­lund, lyfte fram att partiet har varit pådrivande i flera hbtq-frågor genom åren samt att läkaren Barbro Westerholm, som drev igenom hbtq-reformer på 70-talet, är liberal riksdagskandidat.

– Ordet liberal betyder frihet, och frihet är att få bestämma över sig själv, vem man är och vem man vill vara, sade han.

Därefter hade turen kommit till Fi-ledaren Gita Nabavi som redan innan hon började tala fick motta jubel och applåder.

– Det var jättesvårt att välja tre områden, för det här genomsyrar hela vår politik, sa hon och fick snart höra mer jubel.

Även Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt (V) fick vissa applåder då de höll sina anföranden.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf lyfte fram vikten av öppenhet och tolerans.

– Det handlar om att få vara som man är, leva som man vill och älska vem man vill, sade hon.

Efter att alla partiledare hade sagt sina inledningsord var det dags för några korta frågor. Vissa av frågorna var ja- och nejfrågor där partiledarna fick hålla upp en regnsbågsflagga om de svarade ja. Andra frågor var utformade som påståenden där partiledarna skulle ställa sig längre åt höger på scenen, vid en färgglad enhörning, ju mer de höll med, och längre åt vänster på scenen, vid en kaktus, ju mindre de höll med.

”Vi behöver en ny könstillhörighetslag” [det vill säga den lag som har med könsbyte att göra] sade moderatorerna, varpå alla partiledarna höll upp sina flaggor.

”SD är ett homofobiskt parti som vi inte kommer att samarbeta med” fortsatte moderatorerna, och även denna gång höll alla partiledare upp sina flaggor, om än med viss tvekan från Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson.

Därefter kom påståendet: ”Det är bra för barn att ha många, härliga föräldrar”. Samtliga partiledare tågade bort mot enhörningen på scenens högra sida.

Även vid påståendet ”föräldrabalken behöver bli mer könsneutral” gick alla partiledare mot enhörningen, även om Kristersson och Busch Thor inte gick lika långt som de andra.

Under hela utfrågningen var det i princip ingen var partiledarna som sade något negativt om påståendena. Vid ett tillfälle påpekade dock Stefan Löfven att ansvarsfrågan kan bli problematisk ifall ett barn har många vårdnadshavare, och vid frågan gällande införande av ett tredje juridiskt kön var det endast MP, V och Fi som tydligt höll upp sina flaggor.

Debatten avslutades med att partiledarna fick berätta hur just de kan se till att Sverige blir världsledande på hbtq-personers fri- och rättigheter om de hamnar i regeringsställning.

Hela debatten går att se på Aftonbladets hemsida.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier