Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Partiledardebatt blev hätsk – Åkesson och Bolund i gräl

Miljöpartiets Per Bolund kallade högeroppositionen för ”blåbrun” i söndagens partiledardebatt i SVT. Det fick SD-ledaren Jimmie Åkesson att gå i taket. Annars handlade debatten mycket om hur partierna vill minska gängkriminaliteten, men även vårdnadsbidraget gavs lite uppmärksamhet.

Nyheter · Publicerad 15:45, 11 okt 2021

Partiledardebatten i SVT tände till på allvar när MP:s Per Bolund angrep SD för att skylla den höga långtidsarbetslösheten på migrationen och använde orden ”den blåbruna sidan”.

Det fick Åkesson att reagera kraftigt. Han krävde upprepade gånger svar på vem Bolund kallar brun.

– Kallar du mig för nazist? Du kallar mig för nazist, sade SD-ledaren.

Programledarna försökte lugna ned stämningen. Men Åkesson ville inte låta sig lugnas.

– Jag blir riktigt upprörd. Man ska inte komma undan med det här längre, sade han.

Åkesson uppgav att brun står för nazism och fortsatte att kräva svar på om Bolund kallar honom för nazist. Det förnekade MP:s språkrör.

– Jag har aldrig kallat Åkesson för nazist, sade Bolund som hävdade att brun stod för ”högerpopulism”.

Stefan Löfven (S) inledde debatten med en duell mot Moderatledaren Ulf Kristersson om jobben. Omkring 186 000 personer har nu varit utan jobb i mer än ett år.

– Fler och fler lever på att andra jobbar. Det är helt ohållbart, sade Kristersson.

– M vill göra det mer lönsamt att arbeta genom att strama åt bidrag och ersättningar och sänka inkomstskatten med mer än regeringen.

Löfven kontrade med att långtidsarbetslösheten inte löser sig med fler jobbskatteavdrag och tog strid för rätten till bidrag.

– Det som upprör mig är synen att människor väljer att vara hemma och gå på bidrag, sade Löfven.

Under debatten gick han till attack mot ett specifikt bidrag, vårdnadsbidraget, som han hävdade att bland andra KD vill införa.

Faktum är dock att KD inte längre driver vårdnadsbidraget, men däremot förespråkar en barnomsorgspeng. Tanken är att ge möjlighet för föräldrar, som vill vara hemma längre med sina små barn, att få ersättning på 6 000 kronor per barn och månad.

Bara några timmar före tv-debatten gick M, KD, L och SD fram med 20 gemensamma förslag mot kriminella gäng i en debattartikel i  Dagens Nyheter.

– Det finns fyra partier som vill ha maktskifte och som kan enas om stora viktiga frågor, sade Kristersson till SVT när han anlände till debatten.

De fyra partierna föreslår bland annat anonyma vittnen, visitationszoner och utökade möjligheter till avlyssning.

För statsminister Stefan Löfven (S) var partiledardebatten i tv hans sista. Löfven avgår som S-ledare i början av november.

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40