På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

En kvinna håller om sin gravida mage. Kvinnan på bilen är inte samma som i texten. Foto: Hasse Holmberg / TT

Par kan tvingas abortera i åttonde månaden

”Förlora jobben eller abortera.” Det är valet som ett kinesiskt par, där kvinnan är gravid i åttonde månaden, står inför. Kvinnan och mannen, som är anställda av kinesiska myndigheter, har varsitt barn sedan tidigare och trodde att det var inom den nya tvåbarnspolicyn att skaffa ett barn till.

Nyheter · Publicerad 08:48, 10 aug 2016

Den 10 september beräknas paret Zhongs första gemensamma barn att födas. Men nu kan de tvingas abortera. Detta eftersom de båda har barn från tidigare äktenskap och är bosatta i provinsen Guangdong som har restriktiva regler gällande barnafödande.

”Förlora jobben eller abortera”, är valet som paret står inför. Det trots att kvinnan är i åttonde månaden.

– Vi trodde att vi uppfyllde kriterierna för att föda ett barn, säger paret Zhong till den kinesiska nyhetssajten Sixth tone som är den som rapporterar om dilemmat.

I januari i år lämnade Kina sin omstridda enbarnspolicy och introducerade en tvåbarnspolicy. Policyn innebär bland annat att omgifta par i många kinesiska provinser nu tillåts skaffa fler barn. Har paret ett eller inget barn sedan tidigare kan de skaffa två barn, och oavsett hur många barn de har sedan tidigare ska de tillåtas att skaffa ett barn. Men inte i Guangdong. Där har reglerna ännu inte hunnit ändras.

– Jag kan inte ge upp det här barnet. Jag är nästan 40. Och det skulle inte vara lätt för oss att hitta nya jobb med tanke på vår ålder, säger den gravida kvinnan till Sixth tone.

Hon berättar att hon har känt sig deprimerad och orolig sedan hon fick arbetsgivarens besked.

Kvinnan och mannen är anställda av myndighetsägda institutioner, och har båda fått samma varning om att förlora jobbet om de inte aborterar.

Paret är inte ensamt om dilemmat. Enligt Sixth tone är det ungefär 500 personer som delar med sig av liknande situationer i meddelandeappen ”We chap”.

En kvinna vid namn He Liping, som också bor i Guangdong, uppger till Sixth tone att hennes familj inte oroar sig för att vara utan jobb, men däremot för den böter som väntar om de föder barnet. I provinsstaden Foshan tvingas familjer som föder fler barn än vad som är tillåtet betala 260 000 yuan (cirka 340 000 kr) i böter.

En anonym källa som arbetar inom Guangdongprovinsens hälso- och familjeplaneringsmyndighet uppger till Sixth tone att nya regler för omgifta par är på gång, men säger att det kommer ta två till tre månader innan reglerna är klara.

”Men jag kan inte kommentera om de slutgiltiga reglerna kommer vara till fördel eller nackdel för omgifta par som vill ha ett eller två till barn”, säger hon.

Så paret Zhong ser ingen utväg i sitt dilemma.

En som har engagerat sig i frågan är Reggie Littlejohn, ordförande för organisationen Women’s rights without frontiers, som arbetar mot tvångsaborter och sexuellt slaveri i Kina.

– Våra hjärtan går till familjen Zhong. De är verkligen modiga som står upp mot regeringens intensiva påtryckningar, säger hon enligt tidningen Christian Post.

Hon påpekar att tvåbarnspolicyn på många sätt inte skiljer sig från enbarnspolicyn, eftersom även den inbegriper tvång.

– Det faktum att Sixth tone är en statskontrollerad nyhetsportal indikerar att det även inom det kinesiska kommunistpartiet finns personer som lägger märke till den mänskliga tragedin och den fruktansvärda orättvisa som tvingande befolkningskontroll innebär, säger hon.

I ett brev till president Xi Jinping ska hon ha skrivit:

”Det är Kinas krig mot kvinnor. Vilken diskussion som helst om kvinnors rättigheter, eller mänskliga rättigheter, skulle vara en charad om inte abort i Kina tas upp. Det spelar ingen roll om man är abortmotståndare eller abortförespråkare i den här frågan. Ingen stödjer framtvingade aborter, för de är inte ett val.”

Diskussionen om huruvida det handlar om ett barn eller inte vid en abort i åttonde månaden verkar inte vara i fokus. Så länge en abort utförs i samtycke med den gravida kvinnan är den inte olaglig i Kina, oavsett när den sker.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier