Nyheter

Paludan får avslag i hela landet

Rasmus Paludan.
Rasmus Paludan.

Danske högerextremisten Rasmus Paludan får avslag på sina ansökningar om att demonstrera i Stockholm och Uppsala den 1 maj. Enligt uppgifter till SVT har polisen på nationell nivå kommit fram till att inriktningen ska vara att han inte får tillstånd någonstans under helgen.

Publicerad Uppdaterad

Paludan har ansökt om att få demonstrera i Stockholm och Uppsala under den 1 maj. Nu kommer polisens besked om att ansökningarna avslås.

”Efter en samlad bedömning med hänsyn till hot- och riskbedömning och tidigare händelser under påskhelgen i Stockholm och övriga regioner har polisen i region Stockholm/region Mitt beslutat om avslag”, skriver polisen.

Samtidigt påpekar Polismyndigheten att det är väldigt ovanligt att demonstrationstillstånd nekas eftersom det är en grundlagsskyddad rättighet.

Besluten kan överklagas till förvaltningsdomstolen, vilket även gjorts för ett tidigare tillstånd då Paludan fick avslag i Trollhättan. Polisen inväntar därför domstolens beslut för vägledning inför kommande bedömningar.

Tidigare i veckan ansökte Paludan även om att få hålla valmöten i Borås den 29 april och i Trollhättan och Örebro den 30 april. Hans ansökningar avslogs i samtliga fall.

I Borås har polisen hänvisat till de kravaller som bröt ut under påskhelgen. Paludan har överklagat beslutet till förvaltningsdomstolen.

SVT Nyheter uppger att inget beslut om generella avslag på nationell plan har tagits, men rapporterar att polisen under onsdagskvällen ska ha landat i att inriktningen ska vara att ingen svensk polisregion ska ge Paludan tillstånd till allmän sammankomst över helgen, alltså fram till och med måndagen den 2 maj.

Powered by Labrador CMS