Palmeutredningen har tidigare lanserat Christer Pettersson som mördare. För två år sedan avslöjade dock SVT:s Uppdrag granskning att polischefen Thure Nässén hade manipulerat Palmeutredningen, genom att erbjuda missbrukare belöning på 50 miljoner kronor för att få Pettersson åtalad.
– Det var falska informationer hela tiden. Nässén fick vittnena att ändra tidsuppgifter, säger Walter Kegö, som med Jan Henrik Barrling skötte Säpos utredning efter Palmemordet, till Världen idag.
Eftersom ingen ännu gripits för mordet – vilket skulle kunna tyda på att en misstänkt gärningsman är död – riktades blickarna i förra veckan mot Skandiamannen, som dog år 2000.
Skandiamannen lämnade sin arbetsplats på Skandiahuset knappt femtio meter från brottsplatsen, ett par minuter före mordet, och stod alldeles i närheten av paret Palme när skotten föll. Han blev trots detta inte förhörd utan ringde själv till polisen dagen efter mordet för att förklara att han var vittne till skottdramat. Polisen som tog emot samtalet lät istället Skandiamannen åka iväg på en veckas vintersemester.
Men Walter Kegö är tveksam till att Skandiamannen var gärningsmannen.
– Han går ut ur Skandiahuset två minuter innan mordet, gick han omkring med ett vapen på sig under hela dagen? frågar sig Kegö och lyfter i stället fram Sovjets roll.
En hemlig avlyssning som Säpo gjorde av en sovjetisk diplomat visar, enligt Kegö, att Sovjet kände till Palmemordet i förväg.
När Kegö och Barrling för tre år sedan fick tillåtelse att lämna över ett namn på en tänkbar mördare till Palmegruppen var det en man kopplad till Sovjetunionen och till en knarkliga.
– Det är ett spaningsuppslag som ingen har tittat på, vad jag vet. Det ligger nu hos spaningsledningen, säger Walter Kegö, som på senare tid har jobbat mot internationell rysk brottslighet.
Kegö tror att det finns en möjlighet att rysk underrättelsetjänst infiltrerade och obstruerade Palmeutredningen.
– Det tycker jag att man ska räkna med, även om jag inte har några konkreta bevis, säger han.
Åklagarens nya besked förvånar även professor Bo Theutenberg, som var Olof Palmes folkrättsexpert och en tuff förhandlare mot Sovjet om gränsen utanför Gotland vid den tid då Palmemordet inträffade. Theutenberg menar själv att han undergrävdes i sitt arbete på UD där han slutade efter mordet.
– När Palme mördades fanns inte längre någon som stöttade mig, säger Theutenberg och beskriver den spricka som fanns mellan Palme och hans omgivning, där Sverker Åström och Pierre Schori intog Sovjetvänliga positioner medan Palme – trots yvig socialistisk retorik – var både försvars- och USA-vänlig.
– Jag är förvånad över osäkerheten i Krister Peterssons uttalande. Antingen finns det en mördare eller inte – om inte mördaren är död eller inte är gripbar för att han skyddas av främmande säkerhetstjänst, säger Bo Theutenberg, som har skrivit fyra volymer ”Dagbok från UD”.
I den femte volymen som planeras till sommaren skriver han om den förgiftade atmosfären på UD vid tiden för mordet.
– Jag tror att en konspiration ligger bakom mordet, antingen utifrån ett fosterlandsmotiv eller så var det KGB, avslutar han.