Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Palmes medarbetare tror på konspiration bakom mordet

Första halvåret i år kommer någon att åtalas för Palmemordet eller så avslutas förundersökningen. Det sade Palmeutredningens åklagare Krister Petersson i förra veckan. Världen idag bad Säpos Palmeutredare Walter Kegö och Palmes folkrättsexpert Bo Theutenberg att kommentera utspelet.

Nyheter · Publicerad 14:10, 27 feb 2020

Palmeutredningen har tidigare lanserat Christer Pettersson som mördare. För två år sedan avslöjade dock SVT:s Uppdrag granskning att polischefen Thure Nässén hade manipulerat Palmeutredningen, genom att erbjuda missbrukare belöning på 50 miljoner kronor för att få Pettersson åtalad.

– Det var falska informationer hela tiden. Nässén fick vittnena att ändra tidsuppgifter, säger Walter Kegö, som med Jan Henrik Barrling skötte Säpos utredning efter Palmemordet, till Världen idag.

Eftersom ingen ännu gripits för mordet – vilket skulle kunna tyda på att en misstänkt gärningsman är död – riktades blickarna i förra veckan mot Skandiamannen, som dog år 2000.

Skandiamannen lämnade sin arbetsplats på Skandiahuset knappt femtio meter från brottsplatsen, ett par minuter före mordet, och stod alldeles i närheten av paret Palme när skotten föll. Han blev trots detta inte förhörd utan ringde själv till polisen dagen efter mordet för att förklara att han var vittne till skottdramat. Polisen som tog emot samtalet lät istället Skandiamannen åka iväg på en veckas vintersemester. 

Men Walter Kegö är tveksam till att Skandiamannen var gärningsmannen.

– Han går ut ur Skandiahuset två minuter innan mordet, gick han omkring med ett vapen på sig under hela dagen? frågar sig Kegö och lyfter i stället fram Sovjets roll.

En hemlig avlyssning som Säpo gjorde av en sovjetisk diplomat visar, enligt Kegö, att Sovjet kände till Palmemordet i förväg.

När Kegö och Barrling för tre år sedan fick tillåtelse att lämna över ett namn på en tänkbar mördare till Palmegruppen var det en man kopplad till Sovjetunionen och till en knarkliga.

– Det är ett spaningsuppslag som ingen har tittat på, vad jag vet. Det ligger nu hos spaningsledningen, säger Walter Kegö, som på senare tid har jobbat mot internationell rysk brottslighet.

Kegö tror att det finns en möjlighet att rysk underrättelsetjänst infiltrerade och obstruerade Palmeutredningen.

– Det tycker jag att man ska räkna med, även om jag inte har några konkreta bevis, säger han.

Åklagarens nya besked förvånar även professor Bo Theutenberg, som var Olof Palmes folkrättsexpert och en tuff förhandlare mot Sovjet om gränsen utanför Gotland vid den tid då Palmemordet inträffade. Theutenberg menar själv att han undergrävdes i sitt arbete på UD där han slutade efter mordet.

– När Palme mördades fanns inte längre någon som stöttade mig, säger Theutenberg och beskriver den spricka som fanns mellan Palme och hans omgivning, där Sverker Åström och Pierre Schori intog Sovjetvänliga positioner medan Palme – trots yvig socialistisk retorik – var både försvars- och USA-vänlig.

– Jag är förvånad över osäkerheten i Krister Peterssons uttalande. Antingen finns det en mördare eller inte – om inte mördaren är död eller inte är gripbar för att han skyddas av främmande säkerhetstjänst, säger Bo Theutenberg, som har skrivit fyra volymer ”Dagbok från UD”.

I den femte volymen som planeras till sommaren skriver han om den förgiftade atmosfären på UD vid tiden för mordet.

– Jag tror att en konspiration ligger bakom mordet, antingen utifrån ett fosterlandsmotiv eller så var det KGB, avslutar han.

Jag tror att en konspiration ligger bakom mordet, antingen utifrån ett fosterlandsmotiv eller så var det KGB.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier