Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Palmes medarbetare tror på konspiration bakom mordet

Första halvåret i år kommer någon att åtalas för Palmemordet eller så avslutas förundersökningen. Det sade Palmeutredningens åklagare Krister Petersson i förra veckan. Världen idag bad Säpos Palmeutredare Walter Kegö och Palmes folkrättsexpert Bo Theutenberg att kommentera utspelet.

Nyheter · Publicerad 14:10, 27 feb 2020

Palmeutredningen har tidigare lanserat Christer Pettersson som mördare. För två år sedan avslöjade dock SVT:s Uppdrag granskning att polischefen Thure Nässén hade manipulerat Palmeutredningen, genom att erbjuda missbrukare belöning på 50 miljoner kronor för att få Pettersson åtalad.

– Det var falska informationer hela tiden. Nässén fick vittnena att ändra tidsuppgifter, säger Walter Kegö, som med Jan Henrik Barrling skötte Säpos utredning efter Palmemordet, till Världen idag.

Eftersom ingen ännu gripits för mordet – vilket skulle kunna tyda på att en misstänkt gärningsman är död – riktades blickarna i förra veckan mot Skandiamannen, som dog år 2000.

Skandiamannen lämnade sin arbetsplats på Skandiahuset knappt femtio meter från brottsplatsen, ett par minuter före mordet, och stod alldeles i närheten av paret Palme när skotten föll. Han blev trots detta inte förhörd utan ringde själv till polisen dagen efter mordet för att förklara att han var vittne till skottdramat. Polisen som tog emot samtalet lät istället Skandiamannen åka iväg på en veckas vintersemester. 

Men Walter Kegö är tveksam till att Skandiamannen var gärningsmannen.

– Han går ut ur Skandiahuset två minuter innan mordet, gick han omkring med ett vapen på sig under hela dagen? frågar sig Kegö och lyfter i stället fram Sovjets roll.

En hemlig avlyssning som Säpo gjorde av en sovjetisk diplomat visar, enligt Kegö, att Sovjet kände till Palmemordet i förväg.

När Kegö och Barrling för tre år sedan fick tillåtelse att lämna över ett namn på en tänkbar mördare till Palmegruppen var det en man kopplad till Sovjetunionen och till en knarkliga.

– Det är ett spaningsuppslag som ingen har tittat på, vad jag vet. Det ligger nu hos spaningsledningen, säger Walter Kegö, som på senare tid har jobbat mot internationell rysk brottslighet.

Kegö tror att det finns en möjlighet att rysk underrättelsetjänst infiltrerade och obstruerade Palmeutredningen.

– Det tycker jag att man ska räkna med, även om jag inte har några konkreta bevis, säger han.

Åklagarens nya besked förvånar även professor Bo Theutenberg, som var Olof Palmes folkrättsexpert och en tuff förhandlare mot Sovjet om gränsen utanför Gotland vid den tid då Palmemordet inträffade. Theutenberg menar själv att han undergrävdes i sitt arbete på UD där han slutade efter mordet.

– När Palme mördades fanns inte längre någon som stöttade mig, säger Theutenberg och beskriver den spricka som fanns mellan Palme och hans omgivning, där Sverker Åström och Pierre Schori intog Sovjetvänliga positioner medan Palme – trots yvig socialistisk retorik – var både försvars- och USA-vänlig.

– Jag är förvånad över osäkerheten i Krister Peterssons uttalande. Antingen finns det en mördare eller inte – om inte mördaren är död eller inte är gripbar för att han skyddas av främmande säkerhetstjänst, säger Bo Theutenberg, som har skrivit fyra volymer ”Dagbok från UD”.

I den femte volymen som planeras till sommaren skriver han om den förgiftade atmosfären på UD vid tiden för mordet.

– Jag tror att en konspiration ligger bakom mordet, antingen utifrån ett fosterlandsmotiv eller så var det KGB, avslutar han.

Jag tror att en konspiration ligger bakom mordet, antingen utifrån ett fosterlandsmotiv eller så var det KGB.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier