Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Palestinskt sjukhus uteblev – Sveriges bistånd ifrågasätts

Palestinska cancerpatienter tycks ha blivit snuvade på ett helt sjukhus av sin egen myndighet, genom att cirka 150 miljoner kronor försvunnit. Nu avkrävs Sveriges biståndsminister ett svar på om hon tänker vidta några åtgärder med anledning av korruptionen.

Nyheter · Publicerad 12:00, 4 feb 2022

Intill byn Surda, strax norr om Ramallah i södra Samarien, skulle den nya cancerkliniken byggas. Dagens Nyheter beskriver hur palestinska patienter på så sätt skulle få slippa besvärliga transporter och hur pengar började samlas in till projektet för drygt fyra år sedan.

Affärsmän ska ha donerat mark, de anställda inom den palestinska offentliga sektorn ska ha avstått dagslöner och palestinska araber runt om i världen ska ha bidragit. Till slut ska medel motsvarande ungefär 150 miljoner svenska kronor ha samlats in.

Efter att markarbetet påbörjats och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas meddelat vad kliniken skulle få för namn, stannade dock arbetet av.

När det sedan återupptogs i slutet av förra året upptäckte lokala invånare att det inte längre verkade vara någon större byggnad på gång, och när en person frågade ut byggjobbarna strax före nyår ska denna ha fått veta att de byggde privata villor.

Medan den palestinska myndigheten ska ha gett olika förklaringar till vad som hänt med de insamlade pengarna framförs nu krav på en oberoende revision av projektet.

En anonym läkare från byn Qatanna, sydväst om Ramallah, är mycket kritisk.

– Att samla in miljoner till en cancerklinik och sedan trolla bort pengarna – det är inte längre korruption, det är ren ondska. Det är att förgifta hela samhället, att ödelägga all tillit människor emellan, säger läkaren till Dagens Nyheter.

Med anledning av skandalen har den svenske riksdagsledamoten Björn Söder (SD) ställt en skriftlig fråga till biståndsminister Matilda Ernkrans (S).

Söder konstaterar att den svenska regeringen uppgett att Sveriges bistånd inte går direkt till den palestinska myndigheten, men menar att pengarna trots allt går till projekt som leds av myndigheten och till organisationer som styrs av den på olika sätt.

”Detta gör att man indirekt finansierar korruption, terrorlöner och antisemitism då de svenska bistånden lösgör resurser i den palestinska budgeten till att gå till dessa ändamål”, skriver Björn Söder.

Med anledning av de fortsatta tecknen på korruption begär Söder svar på följande fråga:

”Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av de senaste korruptionsavslöjandena hos den palestinska myndigheten och stoppa att svenska skattemedel går till att finansiera myndigheten – direkt såväl som indirekt?”

Att samla in miljoner till en cancerklinik och sedan trolla bort pengarna – det är inte längre korruption, det är ren ondska.

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10