Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Platsen där Bibelns Josef tros ligga begravd vandaliserades nyligen av palestinska araber. Foto: Wikimedia

Palestinska araber plundrade Josefs grav – och sköt judar

Palestinska araber har skottskadat två judiska män som försökt ta sig fram till Josefs grav för att be. En palestinsk mobb ska även ha vandaliserat och plundrat platsen, rapporterar israeliska medier.

Nyheter · Publicerad 13:23, 11 apr 2022

Världen idag har under den senaste tiden rapporterat om flera terrordåd som drabbat Israel. Nu skriver israeliska medier om flera dagar av oroligheter i och omkring vad som tros vara Josefs grav, belägen strax utanför staden Nablus i Samarien (Västbanken).

Två judiska män skadades av beskjutning från palestinska araber när de försökte ta sig fram till Josefs grav som är en betydelsefull judisk plats. De två männen ska ha försökt ta sig fram till platsen utan assistans av den israeliska militären som vanligtvis övervakar besök av judiska bedjare, uppger Times of Israel.

Nyligen ska palestinska terrorister, vid minst två tillfällen, ha brutit sig in i graven och vandaliserat den. Videor som cirkulerar i sociala medier visar en man som kastar stenar. I videon hörs en man säga på arabiska: ”Det finns ingen Josefs grav längre, ni förrädare”.

Det ska även ha förekommit sammandrabbningar mellan palestinska beväpnade män och israeliska soldater i det närliggande flyktinglägret Balata, skriver Times of Israel.

Under måndagsmorgonen ska en 21-årig palestinsk man ha kastat en brandbomb mot ett israeliskt fordon och därefter skjutits ihjäl av israelisk militär. Nyligen har även två palestinska kvinnor knivskurit en israelisk polis respektive underlåtit att lyda israeliska kommandon vid en gränsövergång, något som ledde till att kvinnorna sköts till döds, rapporterar TT.

Avi Mayer, judisk företagsledare och debattör, reagerar starkt mot vad han menar är omvärldens tystnad över den senaste tidens händelser i och omkring Nablus.

”Om en mobb av israeliska judar hade förstört en stor muslimsk helig plats skulle det skapa rubriker runt om i världen och det skulle bli ilskna protester i större städer över hela världen. Finns det ett enda icke-israelisk medium som har bevakat detta?” skriver Mayer i ett inlägg på Twitter.

”Bilderna är helt enkelt chockerande, liksom världens tystnad”, fortsätter han.

Världen idag har sökt efter svensk nyhetsrapportering om oroligheterna vid Josefs grav, men har i skrivande stund inte funnit någon.

Om en mobb av israeliska judar hade förstört en stor muslimsk helig plats skulle det skapa rubriker runt om i världen ...

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier