Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Amerikanske presidentkandidaten Mitt Romney mötte kritik efter att han förklarat Jerusalem som Israels huvudstad under sitt besök i landet. Här är Romney vid Västra muren på söndagen. Foto: DAN BALILTY/AP SCANPIX

Palestinsk vrede mot Romney

Jerusalem är Israels huvudstad. Det sade den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney under sitt Israelbesök – och drog därmed på sig palestinsk vrede.

Nyheter · Publicerad 00:00, 1 aug 2012

Under sitt besök i Jerusalem sade Mitt Romney på söndagen att Jerusalem är Israels huvudstad och att den amerikanska ambassaden ska flyttas från Tel Aviv till Jerusalem om han vinner presidentvalet.
Uttalandet väckte ilska på den palestinska sidan, som också gör anspråk på Jerusalem som huvudstad. Romneys formulering är "absolut oacceptabel", sade talesmannen Saeb Erekat, som inte blev på bättre humör på måndagen, då Romney i ett tal i ett kampanjmöte med judiska anhängare, hävdade att den judiska kulturen gjort att Israel är mer ekonomiskt framgångsrikt än de palestinska områdena.I sammanhanget talade han också om "the hand of providence", alltså att Guds försyn välsignat landet.
– Vad har den mannen här att göra? I går förstörde han förhandlingarna genom att säga att Jerusalem är Israels huvudstad, och i dag säger han att israelisk kultur är mer avancerad än palestinsk kultur. Är det inte rasism? sade Erekat, enligt AP.

Även Vita huset kritiserade Romney. Talesmannen Josh Earnest sade på tisdagen att uttalandet om Jerusalem fick många att "klia sig i huvudet".
Men att uttala stöd till Israels syn på Jerusalem är inget nytt bland amerikanska presidentkanditater. Även Barack Obama gjorde det när han kandiderade 2008.
Den amerikanska kongressen antog 1995 en lag som erkänner Jerusalem som Israels huvudstad samt att ambassaden ska flyttas, men presidenten har rätt att flytta fram flyttbeslutet var sjätte månad med hänvisning till "nationens säkerhet", vilket alla presidenter konsekvent utnyttjat sedan lagen antogs.

David Högfeldt

Intern strid i muslimska partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00