Israelhat

Palestinsk ambassadör sprider konspirations­teorier om Israel

Den palestinska ambassaden i Sverige är belägen på Rådmansgatan i centrala Stockholm.

I en intervju med Dagens Nyheter anklagar Palestinas ambassadör Rula Almhaissen Israel för att vara en terroriststat samt påstår att Israel möjligen tillät Hamas terrorattack i syfte att motivera bombning av Gaza.

Ledarskribenten Peter Wennblad menar att det borde bekymra S att en representant för Fatah, av S benämnt som ”kära systerparti”, torgför denna konspirationsteori.

Publicerad Uppdaterad

Många frågar sig hur Hamas terrorister den 7 oktober kunde överlista Israels säkerhetsapparat genom att ta sig in i landet. Rula Almhaissen säger sig inte utesluta konspirationsteorin att Israel så gärna vill ha motiv att bomba Gaza att man tillät terrorattacken.

DN:s reporter frågar då om ambassadören menar allvar.

– Det är väldigt misstänkt. Jag kan inte utesluta det, säger Almhaissen till tidningen.

Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad anser det vara högst besvärande för Socialdemokraterna att Rula Almhaissen, tillhörande Fatah vars nära band med S är välkända, lyfter fram denna konspirationsteori.

”De konspirationsteorier ambassadören gav uttryck för kastar mörka skuggor över det självstyre som S-regeringen valde att erkänna, liksom över Fatah – som S refererat till som sitt ”kära systerparti”, skriver Wennblad i SvD.

Enligt DN tar Rula Almhaissen avstånd från Hamas terrorattack, men vill inte uttala att hon fördömer den. Ambassadören anser inte Hamas vara en terroristorganisation utifrån sin åsikt om att en palestiner kan göra sig skyldig till vad som helst utan att bli terrorstämplad.

– Jag kommer aldrig någonsin att sätta stämpeln terrorist på någon palestinier. Vi kämpar mot ockupation och vi kämpar mot ett pågående folkmord. Däremot är den israeliska ockupationsmakten terrorister, påstår hon.

Almhaissen säger sig vara besviken på att Sverige, på grund av avsaknad av formulering som fördömer Hamas terrorattack, lade ner sin röst när FN:s generalförsamling röstade om krav på omedelbar vapenvila i Gaza.

– Det är en rasistisk värld. Vi palestinier har inte samma värde som ukrainare. Det är uppenbart när man läser svenska medier, hävdar hon.

I intervjun med DN framgår även att Rula Almhaissen benämner samtliga palestinier som dött i Gaza som ”martyrer” samt att hon ser det Hamaskontrollerade hälsoministeriets uppgifter om antalet döda som tillförlitlig information. Ambassadören hävdar också att Israel överdriver problemen med korruption inom den palestinska myndigheten samt bär skulden för att inga palestinska val utlysts sedan 2006.

Powered by Labrador CMS