Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Foto: Eva Janzon

På marsch för förföljda kristna

Hallelujaropen skallade på Stockholms gator när drygt 200 kristna på onsdagskvällen marscherade genom huvudstadens centrum för rätten att tro och att byta religion.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 nov 2012

STOCKHOLM På plakaten fanns bilder på förföljda kristna, och upprop som "Frihet att välja vad man vill tro" och "Frihet att konvertera".  Många iranska kristna deltog i manifestationen.
– Här började vi känna oss fria och här blev vi frälsta, sa Bahar Dashti, som kom till Sverige med sin bror och sina föräldrar för tre år sedan.
Familjen döptes i Cent­rum­kyrkan i Sundby­berg 2011. Nu väntar de oroligt på svar på sin fjärde ansökan om uppehållstillstånd.

Homeira Rahmani – som varit bibellärare i den iranska gruppen i Svenska kyrkan i Kista – har fått ett utvisningsbeslut.  Hon kom till tro i Iran och är övertygad om att Jesus helade henne från en svår immunologisk sjukdom.
– Migrationsverket kallar mig en smart lögnerska. Enligt min familj, som lever här men inte är kristen, är jag tokig eftersom jag säger att jag sett Jesus, berättar hon med uppgiven blick.

Manifestationen började vid Mynttorget vid riksdagen, där det tidigare på dagen hållits ett seminarium om kristna i världen (se artikeln till höger). Den avslutades på Sergels torg, där tv-profilen Siewert Öholm höll i ett möte med tal och musik.
Bakom arrangemanget stod Svenska evangeliska alliansen, Ljus i öster, Open doors, Set my people free och S:ta Clara kyrka, där det efter marschen hölls en särskild gudstjänst.

En av talarna var civil- och samfunds­mini­ster Ste­fan Attefall (KD). Han under­strök regeringens ansvar för att Migra­tions­verket förbättrar sin kunskap om religiösa minoriteter, så att rättvisa beslut kan fattas i ärenden om bland annat kristna konvertiter.
– Regeringen kommer att följa det fortsatta arbetet, för det finns många som inte är nöjda med hur det här fungerar fullt ut, sa han.

Thomas Schirrmacher, Världsevangeliska alliansens talesperson i människorättsfrågor, betonade liksom ministern att religionsfrihet handlar om människors rättigheter och inte om religioners.
– Vi måste även se på kristna länder där man inte har religionsfrihet. Ett sådant är Grekland där man inte kan leva som muslim fullt ut, sa han, och berättade att även icke-kristna anlitar organisationens 3 000 juridiska experter.
Han uppmuntrade kristna att ta lagen till hjälp för att hävda sina rättigheter, och påminde om att Svenska evangeliska alliansens föregångare redan på 1800-talet hjälpte svenska katoliker att föra sin talan ända upp i Högsta domstolen.

Regeringarna har ett stort ansvar för att inte elda på religiösa motsättningar, sa han. Men enskilda kristna kan också bygga fred och samförstånd.
– I Tyskland visar en stor undersökning bland landets muslimer att det som står allra högst på önskelistan för hela 93 procent är att bli inbjuden till en tysk familj. Om alla tyskar redan i morgon skulle bjuda in en muslimsk familj, så skulle det kunna förändra historien.
Förutom musik och sång av en iransk kör, bjöd kvällen även på medryckande uppträdanden av Ingemar Olsson, pastor och sångare.
Men den varmaste applåden bröt ändå ut när de många före detta muslimerna i kyrkan ställde sig upp, på uppmaning av prästen Annahita Parsan.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier